Какво не знаете за солариума?

Подготвяйки се за лятото, много от нас искат да се сдобият с хубав тен при това възможно най-скоро. И ако преди години подобно нещо е било невъзможно, то днес на помощ идва солариума.
Какво трябва да знаете за солариума и ефектите от ултравиолетовите лъчи, нека ви кажем, за да няма неприятни изненади. Ако след това сте готови да се снабдите в домашни условия с изкуствен тен, винаги може да си поръчате употребяван солариум. Днес има много магазини, в които се предлагат запазени модели, внос от други страни. Известни са още като рециклиран солариум и се предлагат на много по-изгодни цени.

Как работи солариума:

Съставът на ултравиолетовите лъчи в солариума се различава от състава на естествената слънчева енергия. Благодарение на специалните филтри, най-агресивните лъчи от спектъра С са отрязани и се дозират в лъчите А и B. Следователно при спазване на всички правила за безопасност може да бъдат избегнати ефектите на фото чувственост на кожата.

Кога се появява мода тена:

Коко Шанел е първа, която представя модата на тъмната кожа и от нея тя се превръща в престижна. Ако вашият блясък не изчезва през цялата година, значи сте толкова успешни, че можете да си позволите да посещавате редовно морските курорти. Наред с това загорялата кожа изглежда свежа и под въздействието на ултравиолетовите лъчи тялото ни произвежда витамин D3 и ендорфини – хормоните на удоволствието. Е, тогава ако не няколко пъти в годината морски курорт, то поне поддържане на тена, чрез солариум.

Безопасен ли е солариума

Както с всяко нещо така и с ултравиолетовите лъчи в солариума не трябва да се прекалява. Друго, за което трябва да внимавате е ваша собствена безопасност. В 99% от случаите старите лампи в употребяван солариум могат да са вредни за кожата или да не дават желания ефект. Ако все пак сте решили да се снабдите с рециклиран солариум, то помнете: максималното разрешено време за работа на лампите е 800 часа.
Изборът на солариум трябва да е много внимателен, за да се намали рискът от изгаряния с лъчите UVA. Това е особено важно за хора с нежна, бледа кожа. Такива трябва да използват специален отразяващ слой.

Видове солариуми

Съществуват два вида солариуми – вертикални и хоризонтални.

В хоризонталните лампите са по-близо до тялото, но не са толкова мощни, затова има по-малък риск от изгаряне. Хигиенният проблем изчезва тук, тъй като се използва специален филм, който се променя за всеки клиент.
В най-модерните хоризонтални солариуми се използват „анатомични капсули“ – те са по-удобни при легнало положение и тенът се нанася по-равномерно.

Вертикалните солариуми са по-често използвани. Техните плюсове се отнася до факта, че в кабината може да танцувате на музиката, което означава, че тенът ще се разпредели равномерно по кожата. Отрицателното при тях е, че трябва да се използват по-мощни лампи, защото са по-далеч от тялото и възможността да доставят желания тен е по-малка или поне след повече сеанси.

В допълнение към обичайните вече хоризонтални и вертикални кабини, има солариум фотьойл за тези, които не искат да са изцяло изложени на изкуствените слънчеви бани. Все по-често се появяват допълнителни функции: пръскане с вода, ароматерапия, електронно управление или допълнителни светлини.
Какъвто и модел да сте избрали, не забравяйте, че може да си го поръчате и на далеч по-разумна цена – употребяван солариум.