Колко струва един линк ?

За да определим цената на един уебсайт ние трябва да знаем с каква цел ще се купува и за какво ще се използва дадения сайт. Ако не сме дефинирали предварително маркетинговите цели, то тогава  не можем да определим до колко ефективно уебсайтът ще изпълни възложените задачи.

За да оценка на ефективността на  един уебсайт Ви предлагаме следния въпросник:

 1. Набива ли се на очи? Първото нещо, което види посетителя трябва да е достатъчно интересно.
 2. Разбира ли се веднага за  какво е този сайт?
 3. Има ли важна информация, над средната линия т.е посетителя да я разбере без много четене?
 4. Какви са ползите за посетителя? Страхотно ще е да помисли, че с това може да направи удар в живота си.
 5. Има ли ясен призив за действие?
 6. Дизайн без дразнещи цветове?
 7. Шрифта, дали е  лесен за четене?
 8. Да няма много дълги статии.
 9. Ако предлага продукт трябва да има лесен начин за връзка с вас.
 10. Може ли да се разбере повече за собственика или екипа?
 11. Посетителят чувства ли се лично свързан със сайта?
 12. Използва ли мултимедии и връзки към социални мрежи като Facebook?

Как да определим колко струва един линк или реклама в даден сайт?

Понякога не е необходимо да купувате цял сайт, а търсите само определена връзка.

Има няколко методики за оценка на цента на изходящите връзки при закупуване на линкове с цел реклама.  Може да използвате сайтове от рода на http://www.websiteoutlook.com/   .  Просто поставете във формата вашия url-адрес и той ще ви предостави  цена според европейските стандарти на база бройката отворени страници на ден и други любопитни показатели.

Вторият начин е като добавите коефициент на тежест на параметри:

 1. Посещаемост. Колкото повече уникални посетители има на ден, толкова по-голям коефициент. Например,  под 100 посетителя на ден слагате коефициент 1.0. От 100 до 199 посетителя – коефициент 1,1;  от 200 до 299 слагате 1,2; за 300 до 399 – коефициент 1,3 и т.н. до 1000 и повече посещения на ден – коефициент 2.0.
 2. За Google Page Rang. Ако има ранг  PR1 – слагаме коефициент 1.1; за PR2 – добавяме 1,2 и т.н. до PR10 – където ще има коефициент 2.0.
 3. Брой на страниците в които присъства връзката. Под 100 страници добавяме коефициент 1,1; от 100 до 199 страници добавяме -1.2;  за  200 страници  – 1.3 и т.н. до 1000 и повече страници където добавяме коефициент 2.0.

Накрая умножаваме трите коефициента.  Например, ако имаме сайт със 200 посетили дневно,  Google Rang – PR3 и той има около 400 страници, а ще ни сложат линк в хедъра, който се вижда от всички страници се получава:

1,2 х 1,3 х 1,4 = 2,184

Този сумарен коефициент умножаваме по средната цена на един линк в съответната ниша. Например повечето директории в България продават ВИП линкове на цена между 5 и 10 лева на месец. В нашия пример ако кажем, че нишата е конкурентна и вземем цена от 10 лева,  следва да я умножим по получения сборен коефициент 2,184 и получаваме 21 лева – цена на линка от примера.