Анатомия на тъсенето в Интернет

Има няколко вида търсене в Интернет:

  1. Традиционно търсене, чрез търсещи машини (търсачки).
  2. Социално търсене. Използва се в социалните мрежи като Facebook и показва първо резултати публикувани или харесани от вашите познати и приятели.
  3. Търсене в реално време – т.е съдържанието да бъде открито,  докато се качва. Това е най-новата тенденция в търсенето. Предлага се от нови търсачки като  http://collecta.com/,    One Riot,   http://topsy.com/ .
  4. Локално търсене – около мястото на което се намерите. Според направеното изследване на Syncapse.com днес локалните резултати при търсене са с 36 % по-ефективни.  От извода  следва, че за да имаме успех в глобалните резултати,  трябва да ги постигаме като съвкупност от локални страници.
  5. Мобилно търсене. Мобилните импресии вече заемат 12% от платените търсения и ще указват все по-голямо влияние над трафика към вашия сайт.
  6. Персонализирано търсене осигуряващо резултати според вашите интереси е най-новата идея на http://www.google.bg/cse/ . С други думи вашият браузер запаметява сайтовете в които сте влизали и ви показва други подобни. При всеки човек се показват различни резултати при търсене на една и съща дума. За да го изключите ако искате да видите реалната картина е необходимо да направите следното. Първо излезте от акаунта си в Google. Второ влезте в Google.bg, направете някакво търсене и изберете зъбчатото колело в десния ъгъл. Деактивирайте персонализацията въз основа на извършени търсения. Използвайте комбинациите в Internet Explorer и  Firefox  – Ctrl+Shift+P , a във Google Chrome  Ctrl+Shift+N.

Статистика на търсенето в Интернет:

Инструментът за социални мрежи http://pagelever.com/ предоставя  проучване  за разпределение на трафика в което се казва, че цели 34 % от всички външни референции към един сайт са от търсачки.  От тях 27 % са на Google, 4 % на Bing,   6% на Yahoo, a Youtube е с забележителните  9 %. Като се има в предвид закупуването му от Google се оказва, че търсачката  държи около 2/3 от пазара за търсене.

В тези среди има и още един много важен въпрос „Кой прави търсенето?

Конкурентът на Google  –  Майкрософт знае кой търси,  защото потребителите на  тяхната търсачка Bing влизат с профила си във Facebook, който е в комбина с Майкрософт. Така и двете компании се възползват от данните на потребителите и рекламите стават много по-релевантни и насочени към правилната аудитория. Те знаят кой какво обича и например на човек, който обича чалга изпращат реклами на чалга! Как да не кликнеш на това, което те интересува?  Това е причината Facebook да има повече приходи от Google през 2011 г.

Поради тази причина Google въведоха бутона +1 и веднага след него, стандарта за извеждане на съдържанието при натискане на  +1. Това е подобно на Open Graph протокола. Затова се промени и алгоритъма при търсене в Google.

Навремето оптимизацията се е базирала на проста регистрация в директории, после на тъй наречения on-site модел. Днес определящи за търсенето е теорията за авторитета на линка Link Authority и авторитета на сайта Site Authority.  Следващата стъпка е оптимизация в социалния граф . По аналогия може да се нарече авторитет на харесването.  С други думи, колкото по-голям авторитет има една връзка и колкото повече хора са я харесали толкова по-нагоре ще се класира в Google.

Бутона  +1 се появява в резултатите от търсене и когато го натиснете,  Google приема,  че желаете харесаните страници да са публично достъпни и страниците с +1 от социалния кръг в Google Plus излизат на по-високи позиции.

В крайна сметка ако искате да успеете с оптимизацията на вашия сайт трябва да знаете как работят търсачките и да играете с техните правила.