Безплатен хостинг

Какво е хостинг?

Хостинга е мястото където стоят файловете на уеб сайта. По същество представлява свързан към Интернет сървър, където се съхранява цялата информация. Повечето хора използват платени хостинг планове, защото предоставят редица предимства пред безплатните. Цените варират от 4 до 30 лева на месец според вида на услугата.

В тази статия, ние се фокусираме върху безплатния хостинг. Така че, ако сте нов в разработката на сайтове ще ви препоръчаме да използвате безплатен хостинг за да получите първоначална представа за работата в интернет пространство.

Безплатния хостинг не е толкова лош, но има редица ограничения,  като по-малък място за съхранение, ограничен трафик, реклама, сигурност и т.н. За сметка на това е най-добрият шанс за подобряване на уменията ви.

Критерии за оценка

От практиката може да се определят основните фактори по които ще направим сравнение на наличните безплатни хостинг услуги в Интернет пространството:

  • Поддържат ли PHP & MySQL;
  • Размер на дисковото пространство;
  • Размер на месечния трансфер на файлове;
  • Добър и лесен за използване контролен панел, наличие на FTP
  • Брой на предоставяните домейни и под домейни.  Вижте по-долу таблица на сравнителните характеристики.
Безплатен хостинг

Класиране на безплатните хостинг услуги:

1. Zettahost.bg

Тази хостинг услуга е създадена от българи, но и без да гледаме избирателно на нещата,  ние свободно може да се гордеем с тях, защото са водеща компания в индустрията на безплатния хостинг. Тяхната услуга е равностойна на койот и да е платен хостинг. безплатния план предлага 250 MB дисково пространство, 5 GB месечен трафик, 1 поддържан домейн, PHP, MySQL, FTP, бързо активиране с един клик на WordPress и основните CMS скриптове. Лесен за работа панел с меню на много езици включително български и 24 часова непрекъсната поддръжка. Не на последно място дава пълен DNS контрол за работа включително с безплатни домейни.

2. 000webhost.com

Тази компания има почти 14 милиона потребители по целия свят и без добавена реклама по сайтовете от 2007  г.  до сега.  Предлагат  1 GB място, 10 GB трафик и 2 бази данни, но без Cpanel. За сметка на това може да използвате FTP и работят с всички безплатни домейни, като позволяват пренасочване на DNS. От скоро предлагат и безплатен SSL, което ги прави нашия фаворит.

3. Аwardspace.com

Немски пионер в безплатния уеб хостинг e с повече от 10 години опит. Тяхната клиентска база е една от най-развитите към момента и освен това имат платформа с много функции, като PHP5 и MySQL; 1 GB дисково пространство; 5GB трафик; позволяват 1 домейн включително безплатните TK, GA, ML, CF и 3 поддомейни; до 1 MySQL поддръжка. Имат инсталатор на  Joomla и WordPress и 24 часова чат поддръжка. Ако това не ви стигне често предлагат промоции, като  хостинг план с неограничено дисково пространство и трафик за 2 сайта от  0.24 евро на месец!

 4. Freehostia.com

Towa e най-бързо развиващия се доставчик на безплатен облачен хостинг. Първоначално се предлага уникална cloud услуга за 12 месецa с инсталиран WordPress 4.7 например.  Освен това те са свързани със 100webspace.com и предлагат напълно функционален,  безплатен уеб хостинг план, без добавяне на реклами. Единствения проблем е, че отказват да хостват безплатните домейни .co.cc, .vv.cc, .tk, .cf, .ga, .ml, .uni.me, .gq, .cu.cc, .co .vu. Предоставят до 5 домейна, 250 MB дисково пространство, 6 GB месечен трафик, 3 е-mail адреса, 1 MySQL V.5 Бази данни и инсталиране с 1 клик на основните системи. Въпреки това са един много стабилен хостинг с насоченост към бъдещето развитие на сайта.  Иначе 100webspace.com предлага 100 MB диск и 3 GB трафик за 1 домейн.

5. byethost

Имат страхотна услуга с всички екстри. 1 GB дисково пространство; 50 GB месечен трафик, 5 MySQL база данни; Php MyAdmin, Cron работни места и 20  безплатни поддомейни, но за жалост също не работят с безплатните като .TK, .GA, .ML, .CF и т.н.

6. x10hosting.com

Компания на повече от 10 години. Предлагат  неограничено дисково пространство и трафик в облак, но за съжаление към момента не приемат клиенти от България! Поддържат PHP5 и MySQL, Cpanel 11, автоматично архивиране, автоматично инсталиране, поддръжка до 2 домейна, 1 паркиран домейн и 2 поддомейна.

7. 5gbfree.com

Предлага 1 добавен домейн и 1 под домейн с 5 GB пространство и 20 GB месечен трафик, до  3 бази данни. Иска верификация по SMS.

8. HelioHost

Това е група от съмишленици, които предлагат няколко вида тестови сървъри без да задават въпроси, като може да изберете свободен и да се настаните там. Много удобен и предлагат доста услуги.

8. zymic.com

Също временно е забранен за България. Иначе има дисково пространство 6000 MB, 3 бази данни,  трансфер 50 GB на месец и най-вече неограничено количество поддомейни и домейни.

9. freehosting.com

10 GB дисково пространство и 250 GB трафик за по 1 База данни, 1 е-mail и 1 домейн със Cpanel.  Не дават наличие на поддомейни и не позволява трансфер на безплатни домейни за съжаление иначе е чудесна услуга.

10. hostinger.in

Индийски хостинг с 2 GB дисково пространство,  100 GB трафик, поддръжка на 2 бази данни, наличие на Cpanel и неограничени поддомейни, но за жалост също не дават да се добавят безплатните като .TK.

11. wpnode.net

Най-добрия за WordPress сайтове. Предлага 5 GB дисково място и неограничен трафик. Много готино е, че има безплатен CDN от CloudFlare, но за жалост не примат в момента.

12. boxhost.me 

Има и платен вариант за 1 лев на месец. 10 GB дисково място, 100 GB трафик и всички останали услуги, като за нормален хостинг . За съжаление в момента няма трансфер на домейн, може да си закупите само нов. Показва невалидни капчи и др. Подобни проблеми.

13. 1freehosting.com предлага  10 GB място и 100 GB трафик за безплатен хостинг с php, mysql, cpanel и без реклами! Казват, че представят неограничено количество добавени домейни , 5 поддомейна, 5 бази данни, 5 е-mail акаунта, 5 паркирани домейна, 5 поддомейна и FTP, PHP5, cURL. За съжаление също показва, че трансфера на домейн в момента е невалиден.

14. Неговия събрат 2freehosting.com  предлага двойно повече 20 GB място 150 GB трафик и cpanel. Предоставя 1 паркиран домейн с който да пренасочите домейна си и до 5 поддомейни като 2fh.co, coxslot.com, honor.es и др.

15. infinityfree.net предоставят безплатно  неограничено дисково пространство и неограничен трафик,  но не работи с безплатни домейни от рода на .ТК

16. Biz.nf

Това е един от най-добре безплатен уеб хост с функции като; PHP5 и MySQL, 250MB дисково пространство и 5GB трафик, инсталатор на скриптове и допълнителна подкрепа за CGI / Perl, ASP.NET, Ruby, Python, Curl, и GD библиотека. Предоставя  безплатно до 3 броя  от поддомейните co.nf и biz.nf, които се индексират доста добре от търсачките. Не работи с чужди домейни.

17 .freehostingeu.com

Също предоставя PHP и MySQL поддръжка, няма реклами, 250MB свободно уеб пространство, 4GB трансфер месечни данни, безплатно eu.pn и me.pn домейни, POP3 / IMAP, достъп SMTP, уеб поща, CGI, Perl и флаш подкрепа. Подкрепя Joomla.

18. Apps4Rent –  Ако ви трябва Windows Server хостинг за да изпробвате услугите на Microsoft като SharePoint тази компания предлага безплатно да опитате за 3 месеца.

19. За малки PHP или HTML сайтове без бази данни може да използвате Free.bg.

Leave a Comment