Чат ботове

Най-новата тендеция в интернет маркетинга през последните една-две години е изполването на чат ботове и изкуствен интелект за автоматизация на информацията в уеб сайтове. Въпреки че първият известен „чат бот“ е създаден още през 1960 г., те доскоро не попадаха под светлината на прожекторите. Е-майл маркетингът беше значително по-модерен до момента в който анализаторите откриха, че до 85% от всички взаимодействия с клиенти в съвременните сайтове се управляват автоматично. Затова днес вместо имейли, чат ботовете събират профили в социалните мрежи и неусетно пренасят комуникацията в тях. Ето всичко, което трябва да знаете за чатботите, чат маркетинга, техните предимства, опции за инсталиране и други.

Какво е чат бот?

В най-простата си форма, чат бот идва от думичките – „чат“ и „бот“ или робот, който чати. На някои места го наричат още smartbot, talkbot, chatterbot или просто бот. С други думи това компютърна програма, която е предназначена да взаимодейства с потребителите, особено през интернет.

Те използват аудио или визуални инструменти, за да симулират разговор с потребителите по предварително създаден набор от правила, които регулират как да се държи ботът. Те са кодирани или програмирани по начин, по който публиката се чувства така, сякаш взаимодейства с истински човек в другия край на линията, а не с робот, изпращащ фиксирани отговори. Често за целта се изполва изкуствен интелект или разговорен интерфейс със сложни алгоритми, които адаптират отговорите към заявките на потребителя, вместо да дават типични автоматизирани отговори.

Какво е чат маркетинг и Messenger маркетинг?

Маркетингът с чат е вирусна стратегия за рекламиране на организацията, която изполва хора и по-важното – софтуерни програми, за да достигне до планираната аудитория чрез различни цифрови медийни канали. Достъпът до повечето чатботи се осъществява чрез виртуални асистенти с изкуствен интелект, например Google Assistant, Siri на Apple и Alexa на Amazon или приложения за съобщения като Facebook Messenger или WeChat.

Въпреки че големите компании могат да създадат свой собствен чатбот за уебсайтовете си, днес повечето фирми използват приложението Facebook Messenger за онлайн продажби, поддръжка и осъщестяване на интеракции с клиента. И точно това се нарича Messenger маркетинг. Това е стратегия, която позволява на бизнеса да се ангажира с целевата аудитория и да привлича клиенти, като им предлага точно това, което търсят.

Маркетингът с Messenger се превърна в новия начин за правене на бизнес, защото позволява на организациите да рекламират масово, тъй като вече всички потребители имат профил във Facebook. Съобщенията на Facebook Messenger имат се отварят от 50 до 80% от респондентите и честота на кликване над 20 %. Така с този маркетингов инструмент можете да излъчите съобщение с успех до голяма група от хора и след това да продължите да взаимодействате индивидуално с тези, които проявяват известен интерес.

Разбира се, това е ерата на онлайн маркетинга. Без значение към коя индустрия принадлежи това което предлагате, вашта марка се нуждае от присъствие в интернет и изграждане на по-добри отношения с клиентите. Но създаването на уебсайт или наличието на онлайн магазин е само първата стъпка. За да спечелите реални ползи от тези онлайн активи и наистина да увеличите продажбите си, имате нужда от някой, който да наблюдава посетителите на вашия сайт и да им помага, ако имат някакви въпроси. Виждали ли сте някога магазин на дребно без продавачи? 

Какви кампании можем да провеждаме с помощта на ботове?

И тук на помощ идват чат ботовете. С тяхното въвеждане във вашия сайт, Вие предоставяте онлайн помощ едновременно на почти всички заинтересовани клиенти. Това не само намалява разходите, направени за наемането на ръчен персонал за целта, но е и много по-ефикасна и ефективна. Предоставя значително по-висока честота на отваряне на изпратените съобщения от мейлите, които често попадат в папката за спам. Ако сте създали бизнес профил във Facebook има два основни типа кампании, който може да провеждате:

 • кампании за студен трафик, с цел привличане на нови клиенти и създаване на клиентска база;
 • кампании за ремаркетинг, когато вече сте набрали клиентска база.

Какво мога да направя с ботовете?

Може да изполвате ботовете за всичко което се сетите, например:

 • да приема и отговаря на запитвания на клиента;
 • да получавате персонализирани известия, ботът може да действа като умно списание и да ви изпраща само това, което ви интересува;
 • ботът може да се интегрира с друго външни услуги, като ботове за електронна пощя, за търсене на картинки, показващи забележителности около вас и т.н;
 • да приемате плащания, един бот може да предлага платени услуги или да работи като виртуална витрина;
 • Персонализирани услуги, ботът може да ви предоставя сигнали, прогнози за времето, преводи, форматиране или други услуги;
 • напрактика ботът може да прави почти всичко, с изключение на това да мие чинии 

Какви платформи има за Messenger маркетинг?

Въпреки предимствата му на най-гоемия социален сайт в света, директното използване на Facebook Messenger е доста трудно за управление и това доведе до въвеждането на различни платформи, като MobileMonkey, Chatfuel, ManyChat и DialogFlow. Най-изповланта сред тях е MobileMonkey, която гарантира от 10 до 80 пъти по-добра ангажираност на потребителите в сравнение с обикновени текстови съобщения, имейл и др.

Как да инсталираме Messenger бот на сайта си?

За да инсталирате чат бот на вашия WordPress сайт използвайте приложението WP-chatbot. Ако нямате WordPress сайт, вместо това използвате Google Tag Manager. Преди това трябва да направите следното:

 1. За да отворите скрипта влезте в сайта  https://app.mobilemonkey.com и настройте първоначалните съобщения на бота от Bot Builder -> Dialogues. От Q&A може да настроите ключови думи в запитването на клиента по които да се включва диалога.
 2. От менюто в ляво отидете на Lead Magnets -> Widget Chat Chat -> Копирайте скрипта
 3. Поставете го в <head> тага на сайта, обикновено в Footer.php или Header.php (на Wordpres ot Външен вид -> Редактор на теми)
 4. Презаредете страницата и тествайте в режим „инкогнито“ или CTRL + F5, за да избегнете проблеми с кеширането.

Поздравления! Сега вашият сайт има свой малък умен бот, който да помага на всички посетители. За да го тествате, щракнете върху „Чат сега“ и ще бъдете отведени до страницата, която сте избрали в таблото за управление. Като резервен вариант може да изполвате плъгина Cresta Facebook Messenger.

Какви други чат ботове има?

 • ManyChat е популярен сред ентусиастите на ботове заради своите бързи и прости Facebook Messenger ботове. Той е идеален за някой, който започва, тъй като включва безплатен акаунт, който предлага неограничени излъчвани.
 • Chatfuel поддържа както Facebook Messenger, така и Telegram, което го прави малко по-гъвкав в някои аспекти. 
 • Sequel е може би най-доброто за множество платформи включващи Facebook, Viber, Telegram.
 • Dux-Soup e бот за Linkedin, който посещава профили на други хора и два оценка на компетенциите им.
 • А ако използвате Телграм, много лесно може да си направите собствен бот с помощта на Телеграм бот платформ https://telegram.org/blog/bot-revolution от FhatarBot.
 • Ако искате да инсталирате повече платформи в един бутон ви препоръчвам https://snatchbot.me/ , който се свързва с Facebook, Whatsap, Viber, Telegram.

Какви са бъдещите тенденции за чат ботовете?

С течение на времето чат ботовете ще стават все по-напреднали. Това е така, защото като събират повече информация за целевата си аудитория, тези ботове се самообучават и стават все по-умни. В бъдеще те вече няма да са обикновенни робот, защото линията между човек и бот ще се замъгли и няма да ги разграничаваме. Скоро ботовете ще включат функции за гласово разпознаване и дори видео, което ще ви помага да свършите работата си много по-бързо, като просто кажете на компютъра какво да прави. От гледна точка на маркетинга, това ще даде на съответната организация готови идеи какво се търси най-много и какво да продава. Очаква се чатботите да заменят приложенията напълно. Например, вместо да отидат в приложението за времето, за да проверят прогнозата за времето, хората просто ще питат Siri. 

В крайна сметка чат ботовете подобряват потребителското изживяване. След като хората си прекарват по-приятно във вашия сайт или магазин и биват по-добре обслужвани, няма нужда да казваме, че продажбите ще се увеличават, при това с много по-малко разходи за обслужващ персонал. Освен горните предимства, чат ботовете и чат маркетингът могат да създадат различни други чудеса за вашия бизнес. Например, те може да комуникират с хиляди хора едновременно, но все пак да показва продуктите и услугите според техните индивидуални предпочитания. Освен това, засилват ангажираността на потребителите , потребителското изживяване, значително по-евтини от рекалмните кампании във Facebook и дори безплатни.

И така, пробвайте нашия чат бот, като кликнете на бутона долу в дясно и може да получите малък подарък. Време е да забравим за електронната поща и коментарите. Да живеят ботовете 

Leave a Comment