Какво ми трябва за да имам сайт?

       За да имате сайт Ви трябват 4 неща:
1.  домейн;
2.  хостинг;
3. платформа за самия сайт;
4. SEO и link building за да започне да излиза в Googlе.

     1. Домейна (името на сайта) трябва да включва ключова дума, която в същото време да е кратка и запомняща се.  Във всяка хостинг компания се предлага и инструмент за проверка на  домейни.  Там може да проверите  дали е свободно желаното име, като го напишете във формата за проверка и натиснете бутона „провери“.  Ще откриете, че е доста трудно да се намери хубаво и свободно име!   Когато  си харесате имате, незабавно го купете  с дебитна карта, pay pal или e-pay.

    2. Хостинга е мястото,  където ще качим платформата и сайта.  При избора на хостинг се гледа месечния трафик,  колкото е по-голям, толкова по-добре. Обикновено всички имат достатъчно и затова препоръчваме най-евтиния „Индивидуален план“.
Ето и няколко хостинг компании в които може да видите цени и да си изберете  хостинг и домейн:
– най-качествения, но скъп хостинг – Суперхостинг;
– най-евтиния хостинг с леки проблеми, но за какво Ви е повече – Топхост;
– среден хостинг с ценоразпис на домейните –  Хост България.

    3. Платформата.  Сайта може да бъде написан на обикновен HTML ( най-простия и ефективен вариант, но няма да има админ панел),  може да е Flash  (най-красивия, но не ефективен начин).  Обикновено хората използват някоя готова CMS (Система за управление на съдържанието).

Най-добрите CMS са:
Wordpress – това е най-използваната система за която има много  готови темплейти и приложения;
Drupal – малко по-трудна за разбиране, но пък е най- SEO friendly система;
Joomla – също има всичко, което Ви трябва.
Ако ще правите  блог – може да използвате  blogspot – най-лесната система.
Ядрото на CMS системите се инсталира на хостинга, след което им се добавят темплейти или теми.

За да разберете коя система е най-подходяща за Вас,  първо трябва да се изясни какъв тип сайт ще правим ( блог,  представителен сайт, портфолио, магазин, социална мрежа, директория за статии или обяви и т.н. )  Функционалността на сайта и неговата цел?   Ще има ли форма за регистрация, всеки ли ще пише вътре или само собственика  и т.н.  Точно какви страници ще има в сайта. Например,  може да има „За мен, услуги, контакти, блог, галерия“  и т.н.

Темплейт с подходящ дизайн (готовите сайтове, шаблони и теми ) са много важни за успеха. Ето колекция с  wordpress темплейти ,  под всяка картинка има ДЕМО,  а най-долу под статията има още връзки към други статии с  безплатни темплейти.
Темплейти за магазини може да видите тук,  или тук ,  тук също .

      4. SEO (оптимизация за търсещи машини).   Бива вътрешна ( на самия код с който е написан сайта) и външна ( link building и регистрация в търсачки).

      –   Вътрешната SEO  се състой в добавяне на мета тагове – например мета таг за ключови думи, който казва на търсачките, че в този сайт става въпрос за еди какви си теми. Поради това трябва да се изберат  10 ключови думи, които отразяват същността на сайта и в същото време са много търсени от хората за трафик.  Ето един инструмент с който може да ги намерите.   Напишете желание думи в полето от формата, натискате бутона „търсене“  и Ви  показва „колко човека месечно търсят тази дума в Google и колко конкуренция има тя“. Избирате думи с възможно най-голямо търсене и най-малка конкуренция.

      –  Външно SEO се състой в набавяне на линкове към Вашия  сайт от други сайтове. Всички сайтове имат ранг от 0 до 10 . Колкото повече линкове имате от сайтове с по голям ранг ще се вдигне и Вашия ранг и Google ще Ви  качи по-напред в излизащите сайтове на дадената дума.
Ето списък на 100 подбрани за България  директории в които да сложите  линк към сайта си.
Ето и още сайтове за обяви.
Накрая един списък на социални мрежи в който задължително трябва да  добавите  сайта си.