21. Водове Уеб съдържание

Всеки сайт има няколко секции, в които запознава посетителите с мисията, ценностите, дейността си и им предоставя полезна информация за своите продукти и услуги. Например, във фирмените сайтове най-често това са страниците „за нас“, „услуги“, „контакти“ и др. Хубаво е всичко по-важно да е на отделни страници, но най-важната страница в сайта се нарича целева страница (landing page). Тя трябва да е опростена и ясна, тя е Вашата възможност да продавате. За това използвайте забележими бутони водещи към нея. Поддържайте съдържанието си насочено към Вашата аудитория. Дайте на посетителите стимул да се регистрират. Пишете повече за аудиторията си, отколкото за себе си. Думите „Ти” и „Вие” трябва да са много повече от „Аз”.

Всичко това трябва да е написано кратко, стегнато, ясно и интригуващо. Уеб текстът трябва да е минимално форматиран, информативен, лесен за сканиране, изпълнен с хипервръзки и ключови думи с определена честота. Не забравяйте, че в Мрежата всяко съдържание се свързва с друго съдържание и така те създават трето – много по-общо и с по-голямо значение. 

Текстовете за Уеб могат да бъдат разделени на няколко вида, според това дали ще бъдат публикувани в сайт, блог, форум, нюзлетър или имейл: текстове за сайт, рекламна статия,  ревю в блог, постинг във форум или e-mail оферта.

12.2.1. Уеб статия

Статията се използва най-вече в блогове, портали или онлайн издания. Това е литературна форма за обсъждане на проблем. Рекламната статия предоставя полезна и подробна информация за продуктите или услугите на дадена фирма.

Лично аз предпочитам ягоди със сметана, но рибата предпочита червей”. Д. Карнеги

За да напишете качествена статия, първо трябва да съберете необходимата информация за темата, целевата аудитория и да насочите обръщението си именно към нея. Това са хората, който с най-голяма вероятност ще купят рекламирания продукт. Опознайте ги, разберете тяхната възраст, пол, местожителство, образование и доходи. Установете техните стереотипи за да откриете съдържанието, което продава и да го сложите на най-видното място.

Подгответе се добре. Намерете подходящи материали по темата. Изучете добре спецификите на това, за което ще пишете.

Ползвайте различни източници на информация, не се ограничавайте само до намереното в Интернет. Когато сте готови, направете списък с предимствата на продукта. Степенувайте ги по важност – най-полезните за потребителите са на първо място. Набележете си фактите, които ще ви свършат работа. Ако ползвате статистики, проверявайте добре източниците си. Ако слагате цитати, не забравяйте кавичките и името на автора. Открийте кои са най-силните думи? Те са вашето заглавие. То трябва да е атрактивно, за да привлича посетителите и същевременно да е кратко и информативно. 

В съдържанието на статията проличават вашите копи­райтинг умения. Съчетайте полезната информация с емоция. Възползвайте се от технологията на Мрежата, направете съдържа­нието си интерактивно. Нека то никога не свършва. Нека читателят има възможност да прочете още и още, като последва линковете, поставени в текста.

Повечето хора не четат целия текст, а само скролват през него. Затова подчертайте или болтвайте някои ключови изречения в статията си. Използвайте различни цветове (все пак не прекалявайте) и едър шрифт, за да може лесно да се чете. Имайте предвид, че Интернет читателите не обичат дълги текстове. Използвайте списъци – номерирани с булети и тиренца.

Колко трябва да е дълга една статия? – А колко трябва да са дълги краката на човек?  Толкова колкото да стигат до земята! Ако имате някой сложен продукт и статията ще е дълга. Толкова дълга, че да предостави достатъчно информация на читателя и да му даде възможност да вземе решение. Иначе за да се индексира по лесно от търсачките е добре да бъде поне 400 думи. Повечето Интернет специалисти препоръчват дължина от половин до една страница. Ако искате да кажете повече неща, публикувайте серия от статии по темата.

Темите на вашите статии е добре да са свързани не само с рекламирания продукт. Помислете за всичко, свързано с рекламирания продукт и начините, по които клиентите го използват.

Ще се изненадате колко полезни и интересни теми, ще изникнат. Ако имате блог редувайте ги с някакви други интересни теми. Желателно е да са някъде  3:2 в полза на рекламираното, с препоръчителна честота на публикуване на статиите веднъж на 2-3 дена.

Предоставяйте редовно информация за горещи теми и нови мании, бъдете винаги на гребена на вълната. Нека вашият сайт да бъде приятен и жив.

Подберете подходящо изображение, което да привлича вниманието и да кара читателя да се чувства уютно. Използвайте ключови думи и тагове в картинките и заглавията.

Пишете с желание и не забравяйте да се поставите поне за момент на мястото на потребителите.

12.2.2. Ревюта, оферти и съобщения за пресата

Според изследванията 52% от Интернет читателите биха купили даден продукт, ако разберат за него от ревю в блог. Блоговете са известни с това, че винаги изразяват активна гражданска позиция. Не забравяйте да изразите личното си мнение и впечатленията си за дадения продукт. Поднесете ги така, че потребителят да разбере, че този продукт си струва. Бъдете кратки и предизвикателни. Започнете с най-важното и имайте предвид, че посетителите обикновено сканират вашия блог, разхождайки се из Уеб пространството. След написването обърне внимание на грамотността и оформлението на текста. Не използвайте прекалено дълги изречения. Освен ревюта в корпоративните блогове често се срещат различни оферти и съобщения за пресата.

Офертата е обръщение към потенциалния клиент, целящо да го насърчи да закупи вашите стоки или услуги.

Как се пише оферта? Още с първия ред трябва да привлече вниманието на читателя и да го подтикне да прочете Вашата оферта.

Ако пращате офертата по имейл, задължително я адаптирайте към отделните читатели, като вмъкнете някой и друг ред специално за тях. Не пускайте еднаква оферта на всички клиенти.

За привличане на вниманието може да ползвате:

– фрагменти от предишни разговори „спомням си вашата идея за … ”;

– новини по темата или цитати на авторитети в областта;

– интересна статистика или изследвания.

52% от читателите биха си купили продукт за който са прочели в блог.

Покажете, че най-важното за вас е да бъдете полезни точно на този клиент, който чете офертата Ви в момента. Не изтъквайте предимствата на продукта, а ползите, които той ще донесе на клиента ви. И не оставайте анонимни. Кажете кои са изпълнителите на проекта и какви са техните предишни постижения. Накрая няма нужда от директни апели. Просто заявете готовност за общуване. Например: “Ако имате някакви въпроси, ние сме готови да Ви отговорим по телефона …” и оставете информация за контакт.

Съобщението за пресата има за цел да информира журналистите, а чрез тях и широката общественост за това, което се случва във вашата компания или институция. Така формирате желания образ и рекламирате своите продукти или услуги. Повод за подобни съобщения са нови проекти, конкурси, изложения, промени в цените или гамата продукти, благотворителни прояви и други, предизвикващи интерес събития.

Основният принцип в писането на съобщения за пресата е да не пишете за това, което се е случило с някаква малко известна фирма, а за това как ще се отрази на живота на хората. Не споменавайте името на фирмата в заглавието, а го скрийте някъде в текста или в коментарите, то трябва да отразява изложената в документа информация. Текста трябва да отговаря на въпросите: Кой? Какво? Къде? Кога? Как? Добавете интересни цифри и факти. Не забравяйте в края да добавите контакти. 

12.2.3. Постинг

Рекламния постинг е процес на писане на кратки съобщения (постове) с цел скрита реклама, най-често в социалните мрежи. Добрият постинг е особен вид копирайтинг. С него може да:

– привличаме посетители и генерираме трафик;

– рекламираме своя сайт или продукт в социалните мрежи;

– караме хората да говорят за нашата марка.

Не на последно място трябва да знаем, че постингът е една от най-ефективните реклами, особено ако обсъждате сайта си в подходящата социална мрежа или форум. В България има повече от 30 социални мрежи и всяка със собствен характер. За да стане вашия пост популярен в някоя от тях, трябва да познавате специфичните особености в нея.

Винаги използвайте положителни коментари – те увеличават възбудата. Не обръщайте внимание на нападките. Такива винаги ще има. Научете се да поставяте хората на място, без да нарушавате добрия тон.

Избягвайте да поставяте директни линкове в постинга, просто предоставяйте забавна, индиректна информация, хората сами ще се сетят. Бъдете естествени в комуникацията си. Отговаряйте на всеки въпрос или изказано мнение. Въвлечете феновете в действие. Предоставяйте забавни приложения, пряко свързани с вашия бранд.

12.2.4. Е-Mail

Имейл маркетинга е един от най-ефективните видове маркетинг, заради строго таргетираната аудитория. Електронното писмо се изпраща до специално подбрани потенциални клиенти, които биха закупили продукта. Търси се изричното съгласие на получателите и за това този подход не случайно се нарича още „маркетинг на позволението”.

Повечето пощи имат включени филтри за SPAM, които могат да премахнат съобщението Ви още преди да е прочетено. Поради тази причина Вашите писма не трябва да съдържат SPAM думи като: безплатни, евтини, отстъпка, купон, специална оферта, ограничен период от време, кликни тук и др.  Избягвайте да ги използвате. Изтъквайте реални ползи. Бъдете убедителни. Използвайте видео презентации и повече цветове в писмото си.

Поднесете информацията така, че да привлечете интерес. Не казвайте всичко, а оставете линк към промо страница. Използвайте лични имена и обръщения. Покажете, че темата е важна за Вас и просто бъдете себе си.  Първоначалният списък  с хора на който ще изпратите имейла се нарича „посявка“ и е от изключително значение за успеха на кампанията, затова ги подберете внимателно. 12.3. Елементи и формати

Leave a Comment