CMS – системи за управление на съдържанието (безплатни)

Има няколко основни начина да си направите сами сайт, като използвате HTML, PHP или някой друг скриптов език, но най-лесният и бърз начин е да използвате някоя безплатна CMS.

Съкращението CMS идва от Content Management System и значи „система за управление на съдържанието“ на уеб сайт. С други думи това си е готов уеб сайт на който му липсва само съдържанието при това с функционираща платформа за управление на код, текст, статии, изображения, видео, продукти или каквото се сетите. Нещо повече това уеб съдържание може да се създава от вас или потребителите на уеб сайта и да се управлява лесно благодарение на готовата CMS.

В съвременното онлайн пространство по-голямата част от сайтовете са изградени с помощта на готова CMS система. Всяка от тях е подходяща за различна функционалност и преди да изберете CMS първо трябва да решите, какво искате да прави бъдещия уеб сайт.
Вижте кратко ревю на най-популярните системи за управление на съдържанието на уеб сайтове:
1. WordPress – най-употребяваната система за блогове. Тя е удобна и лесна за работа. Поради това, че много хора я използват за нея има огромно количество плъгини и съвети за работа.
2. Joomla – лесна, удобна и функционална платформа с големи възможности и страхотно общество. Има добри приложения за онлайн магазини.
3. Drupal – една професионална CMS система. За мен е може би най-добрата, но малко по-трудна за работа. За сметка на това е по сигурна от WordPress и също има голямо количество безплатни модули.
4. PHP Nuke – платформа за портали.
5. Geeklog – също добра система за сайт портал.
6. PHP-Fusion – платформа за портал.
7. Oscommerce – интернет магазин.
8. Zen-cart – още един интернет магазин.
9. PHPBB3 – Най-популярната платформа за интернет форум.
и още безброй варианти…
10. Повече информация за всяка една CMS система можете да намерите в Интернет. Може да прочетете и кратко сравнение на най-търсените CMS системи в света. Хубавото е, че вече има готови платформи за всеки вид сайт. Просто инсталирате на вашия хостинг, свързвате с MYSQL бази данни и готово, вече имате професионално изглеждащ сайт.

Leave a Comment