23. Стил, дизайн и принципи на рекламния тескт

Извънредно трудно е да създадете свой собствен стил в рекламното писане.  Все  пак, печелят тези, които успяват да приложат своя стил във всички предоставени им задачи.

Според изследователите Ръсел и Лейн стиловете на писане могат да се класифицират на 3 основни типа:  фактологичен; фантастичен и емоционален.

  • Фактологичния стил на писане се използва за по-сложни, технологични продукти и в него работим с факти и доводи. Казваме на читателя, „това са фактите – чашата е наполовина пълна, а коя част да изберете си е ваш проблем,  според това дали сте песимист или оптимист“.
  • Фантастичния стил на  писане е пълна противоположност на горния и разказва някаква измислена история.
  • Емоционалния стил обаче е най-ценния в Уеб пространството.  Той съдържа призив към такива чувства,  като любов, омраза, любопитство, интерес и т.н.

📌 Добрият дизайн е толкова лесен, колкото да преброиш до 4-ри:
1. Научете принципите.  ➽  2. Проверете къде не сте ги използвали? ➽ 3. Приложете ги.  ➽ 4.Четете книги.

Според други копирайтъри и изследователите  стилът на писане може да се класифицира като:

  • повествователен във вид на разказ или история;
  • диалогичен, често използван в блогосферата.

Дизайн на рекламния текст

Дизайнът без значение дали е за Уеб или класически дизайн на старомодни хартиени, рекламни брошури има няколко общи правила.

Правилата на дизайна са толкова прости, че все едно да преброиш до четири. След като ги осъзнаете ще можете лесно да създавате така наречените формати (макети) на рекламата. С други думи това е шаблона, който определя разположението на текста и изображенията в рекламната брошура или уеб сайта.

1. Контраст

Правилото за контраст означава, че разполагането на подобни елементи на една и съща страница трябва да се избягва. Ако елементите (шрифт, цвят, размер на линията, контур и др.) не са напълно еднакви, а само подобни, тогава ги оформете различно. Много често контрастът е основното, което привлича вниманието към страницата на сайта!

2. Повторение

Повтаряйте елементите на дизайна в цялото издание или в целия сайт. Повтаряйте цветове, контури, текстури, шрифтове, графични концепции и др. Това помага за по-добро структуриране и засилва усещането за цялостност.

3. Подравняване

Нищо не трябва да попада на страницата случайно. Всеки елемент трябва да има визуална връзка с другите. Това предава на страницата изчистен и изискан вид. Принципа на подравняването в дизайна използва факта, че  човешкото око се плъзга по ръба на невидими линии, около очертанието на всеки участващ елемент.  За това ако подредите елементите да са подравнени по някаква схема ще е по-лесно за читателя да схване предлаганата информация, вижте примера с лендинг страницата на Google +.

рекламен текст

4. Приближеност

Елементите, които имат връзка по между си, трябва да са разположени близко един до друг. Те са едно цяло, а не няколко отделни фрагмента. Това спомага за доброто организиране на страницата и намаля претрупаността. Пример за подобна приближеност може да видите в рекламния макет наречен РАМКА. В този шаблон текста е разположен в центъра и е в една колона, а от страни е за обграден различни изображения на рекламираните стоки. Продуктите трябва да са свързани, например магазин за подправки, а текста дава полезна информация за адресите на веригата.

рекламна рамка

Прилагането на тези принципи безспорно ще ви помогне във всяка ситуация, но в тази статия сме ви подготвили и няколко готови, използвани в практиката рекламни макети и формати:

Шаблон – МОНДРИАН

Този макет е кръстен на холандския художник Мондриан, който е използвал най-простоватите изобразителни елементи, като: права линия, прав ъгъл и трите първични цвята (червен, жълт и син).  Цялата площ се разделя от прави вертикални и хоризонтални линии. Всяко от получените полета е точно предназначено – или за илюстрация, или за заглавие, или за текст.

dizajn mondrian

Вашата задача е да намери вярното съотношение и точното местоположение между тях използвайки по-горните 4 принципа на дизайна. Това е добър макет за реклама на свързани стоки, може да го изтеглите от тук като готов Word файл.

Рекламен макет – МРЕЖАТА

В този рекламен шаблон се правят от 4 до 8 клетки с еднакъв размер.  Във всяка от тях се поставя по едно изображение. Заглавието е под тях, текста е в 2 колони. Подходящо е за фирмени каталози. Може да изтеглите шаблона в разширение за Word от тук.

рекламен макет

Рекламен шаблон – ПРОЗОРЕЦ

Този шаблон се нарича така, защото картинката заема около  2/3 от цялата площ на страницата. Тя обикновено е с рекламирания продукт, най-често промоционална нова стока. Под него е заглавието, а текста отново е две колони. Изтеглете примерно оформление за Word на този стар печатарски прийом.

шаблон прозорец

НАСИТЕНА С ТЕКСТ РЕКЛАМА

Използва се за сложни продукти от типа на лекарства и е възможно да няма картинка. Тук се набляга на доказателствата за да може читателя да разбере ползите. Изтеглете шаблона на брошурата от тук.

реклама

ТЕКСТОВА РЕКЛАМА

Този рекламен шаблон няма изображение, а заглавията, подзаглавията и текста са с различен размер и  шрифт. Често се използва от банките и застрахователните компании за описание на промоции. Изтеглете го като готов документ за офис.

текстова реклама

ШАБЛОН РЕКЛАМА НА ЖИВО

Този макет се използва най-често в скъпите списания,  като се разполага на средните две разгънати страници. Подходящ е за престижна реклама или скъпа стока.

jivo

РЕКЛАМНА ЛЕНТА

Това също е пример на подравняване. Картините се поставят вертикално и заемат половината на страницата, а в другата половина оскъден текст. Използва се при продукти изискващи вертикална опаковка, като вино например.

Рекламна лента

Шаблон – АКСИАЛНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Поставя се едно изображение по-средата на страницата, а текста е в колонки около него  с повече въздух между колоните. Може да го изтеглите от тук.

Aksialna reklama

РЕКЛАМЕН КОМИКС

Този формат е особено подходящ за детска аудитория, но може да се използва и при по-големи,  чрез запомнящи се забавни епизоди.

komiks

МУЛТИРЕКЛАМА

Използва се в каталозите на големите супермаркети. Цялата страница е заета в дребни изображения в стремеж за показване на изобилие от стоки.

Брошура

Шаблон – АЗБУКА

Текста се разполага така, че да напомня очертания на буква или се използват рекламираните предмети вместо букви.

реклама букви

ДОМИНИРАЩ СИЛУЕТ

Най-често на бял или светъл фон се поставя много голямо изображение и не-голям по обем текст, който може да се намира навсякъде върху страницата.

Доминиращ силует

ЦИРК ИЛИ ОРГАНИЗИРАН БЕЗПОРЯДЪК

За едновременно рекламиране на серия от евтини стоки, най-често при разпродажба или за хранителни продукти.  Изображенията и слоганите са разхвърляни из цялото пространство.

ПОЛЗВАНЕ НА ЦВЕТНА СХЕМА И ЕЛЕМЕНТИ

Често се използва в каталожните списания, като различните групи продукти се маркират с цветни пиктограми или самата страница се декорира в различни цветове.  Може също да се използват различни по цвят блокове. На дизайнерски език се наричат „фаши“. Тези блокове се правят с цел да отделят типовете съдържание и да запълнят определена площ за да тежи визуално.

Цветна реклама

Свободната площ е лукс. Колкото по-качествено е едно графично произведение, толкова по-често може да си позволи ползването на празни площи, защото сбитите елементи объркват посетителите. Визуално, свободното пространство е почивка за окото и позволява по-добро ориентиране.

Принципи на рекламния текст

Както вече казахме по-горе основните принципи на дизайна са: контраст, приближение, подравняване и повторение, но основната на успеха се крие в нещо друго?! Това е тяхното съвместно комбиниране.

При създаването на дадена реклама, копирайтърът трябва да помисли не само как ще изглежда, а и как ще работи тя? – Според изследването на един американски професор Колин на  тема „Какво кара читателите да четат?“ се оказало, че най-ефективния рекламен шаблон е форматът  „Прозорец“,  защото погледа на читателите механично слиза и се спира на 1/3 от височината на страницата. Според него точно там трябва да се постави заглавието, което привлича вниманието и го пренася плавно, чрез подзаглавието към основния текст.

За да се сдобиете със зашеметяващ дизайн научете четирите основни принципа, проверете къде не сте ги използвали във вашия сайт и ги приложете!

Не се страхувайте да внесете в оформлението на сайта си повече свободно място – то е почивка за очите и душата.

Не се страхувайте да си играете с размера на заглавията и подзаглавията, картинките или останалите елементи в сайта. Това е все едно да шептите или да викате когато общувате, в правилната ситуация и двата варианта ще доведат до желания резултат.

Важно е да внесете равновесие и баланс между размера на изображенията и текста. За постигането на хармония може да разделите пропорционално листа 2:3 широчина спрямо височина, това е златното сечение. То е подходящо да се използва и за всичко друго на което се чудите какъв размер да му сложите.

Подредете елементите така, че да насочват движението на погледа от горния ляв ъгъл към долната част на  сайта.  И накрая е добре да добавим още един много важен принцип  – единство. Всички елементи са свързани и трябва да се комбинират съвместно.

Генератор на цветова схема за сайтове

Ако се чудите, какви цветове трябва да изберете за вашият сайт, тогава може да използвате нашият инструмент, наречен ЦВЕТОГЕНЕРАТОР. Tова е един чудесен инструмент, ако искате да разработите добра схема за съвпадение на цветовете във вашия сайт. Може да прочетете как да го използвате в статията за теорията на цветовите схеми в уеб дизайна.  Все пак ако бързате разгледайте примерите по-долу.

Например, ако сте се спрели на морското синьо #000066 за основен цвят в сайта и искате да знаете какви други цветове ще си подхождат най-добре с него, този инструмент ще ви помогне.


Щракнете върху желания цвят в колелото и той ще генерира три допълнителни цвята за него, които си подхождат с избрания. HTML кода на цветовете се изписва в дясно от тях под вида #000066 и вие просто може да ги копирате и поставите на страницата си.

Ако имате нужда от повече разяснение за да изберете най-правилния цвят за вашия сайт, може да използвате следните генератори на цветове:

  • Ако искате да използвате картинка за фон може да вземете преобладаващите цветове за сайта от нея. За целта ще ви препоръчам да използвате инструмента на Color.ORG за генериране на цветови схеми от ваше изображение. Натиснете бутона  Load your own в дясно и качете избраната снимка, която може би ще бъде фон на вашия сайт. Когато се качи и отидете с мишката над нея – тя ще се преобразува на квадратчета от цветове, а над нея има бутон Pick a scheme from image от който да видите предложената цветова схема за сайт.
  • Color Whell – е страхотен инструмент, който ви показва няколко готови цветови схеми. Заслужава си да обърнете внимание на разделно допълващата схема от три цвята, като натиснете бутона подобен на триъгъкник и да си поиграете малко с цветовете. Вижте какво представляват цветовите схеми и как да работи с тях тук.
  • https://www.colorbox.io/
  • Вижте генератор, който показва как ще изглежда вашия сайт в цветови схеми като: Моно, Контраст, Аналогова, Троична, Пастелна, Светла, Тъмна и т.н.
  • И накрая задължително обърнете внимание на  http://paletton.com/ , който дава примери с реално изглеждащи сайтове.

Leave a Comment