14. Избор на хостинг

След като си харесате име на домейн за сайта си ще трябва да изберете уеб хостинг компания и да регистрирате акаунт, който ще бъде домакин на вашия нов сайт.

Какво е хостинг?

Хостинг компанията ви дава пространство за съхранение на вашите файлове в един постоянно работещ компютър наречен сървър. Те са подобни на вашите лични компютърни файлове, но са постоянно достъпни онлайн, където посетителите могат да ги посетят по всяко време, като въведат вашето име на домейн или чрез откриването им в търсачката. Съществуват и безплатни хостинги, но те имат редица ограничения на размера на файловете, на функционалността или ви добавят реклами към сайта. Определено не са за препоръчване от SEO гледна точка и за това по-добре да си закупите някой платен хостинг.

8 съвета за избор на SEO хостинг!

seo hosting

 ❶Един от факторите на Google за определяне към коя страна е насочен даден сайт е мястото където се намира сървъра на който се хоства сайта. Поради тази причина изберете хостинг разположен в страната за която оптимизирате. Ако сайта ви е насочен към българската аудитория, нека хостинг компанията  да е българска.

Все пак ако очаквате посетители от различни страни използвайте облачна услуга подобна на Railgun на CloudFlare. Чрез нея сайтът се кешира в облак и след това се зарежда от най-близкия до потребителя сървър. Това значително увеличава скоростта на зареждане, което също е един от факторите за класиране в алгоритъма на Google.

 ❷Следващия важен критерии за избор на хостинг е скорост на зареждане. Все пак скоростта зависи от сървъра, от инсталираната CMS система, тежестта на изображенията, файловете, скриптовете на сайта. Затова преценете какво ще ви трябва и може да се наложи да използвате собствен или споделен сървър.

 ❸Репутация на хостинг компанията. Прегледайте сайта им за физически адрес, телефонен номер, обща информация за компанията и т.н. Задайте си въпроса: „Бихте ли доверили вашата лична информация на тази компания?

 ❹ Поддръжка. Уверете се, че компанията предлага 24/7 поддръжка. Ако имате проблем със сайта си в 1 часа сутринта, наистина ли искате да чакате до другия ден за помощ? Някои фирми предлагат помощ по телефон и чат, други не.

 ❺ Имейл акаунти – повечето доставчици на хостинг предлагат възможност да си направите и неограничен брой имейл акаунти. Преценете колко имейла ще ви трябват за да няма бъркотия при обслужването на сайта и може да си направите лични адреси от типа ivan@tvoiatsait.com, имейли за продажби  sales@tvoiatsait.com,  за уеб администратори   webmaster@tvoiatsait.com или admin@tvoiatsait.com  и други.

 ❻Backup на сайта  – често се случва да загубите данни по една или друга причина. Дали поради хакване на сайта ви, вирус или просто поради грешка сайта ви може да се срине или да загубите информация от базата данни. Вие ще искате да имате резервно копие,  както на файловете така и на базата данни. Ако хостинга ви не предлага архивиране, ще бъдете принудени да го правите ръчно.  Затова се уверете, че вашият доставчик  разполага с автоматизирано архивиране на сайта.

 ❼Сигурност –естествено, че сигурната парола е много важна, но все пак и някои хостинг компании предлагат допълнителна услуга по мониторинг на сигурността. Има и някой трети страни като VaultPress и Sucuri, които предлагат подобна услуга, затова сравнете цените на хостинг компанията с техните за да прецените. 

 ❽ Цена – естествено това е един от най-важните критерии за избора на хостинг в България. На първо време не ви е необходим някой скъп, голям план и може да започнете с персонален хостинг план, който струва от 30 до 60 лева на година. По-късно може да си закупите по-скъп при разрастване на сайта.

Leave a Comment