Жило за газ и къде намира приложение?

Жилото за газ е неделима част от устройството на редица превозни средства. Неговата роля е безспорна – именно чрез жилото се регулира въздушния и горивния поток към двигателя, задвижвайки автомобила.

Жилото за газ е свързано директно с дросела на превозното средство, който всъщност отговаря за потока на въздух и гориво – при бензиновите двигатели той контролира навлизащия въздух в двигателя, а при дизеловите отговаря за добавянето на въздух и гориво. Ролята на жилото идва при натискането на педала на газта – тя се “отваря” и необходимото количество навлиза в двигателя.

Проблеми с жилото обикновено довеждат до трудно или липсващо ускорение на автомобила, както и на проблем с оборотите – това са все индикации, че не би било никак лоша идея да се консултирате с монтьор, който да прегледа състоянието на жилото.

А причините за повреда и скъсване са няколко – износване, разтягане, разхлабване. Ако забележите и най-малката промяна, свързана с ускорението или оборотите на превозното средство, то вероятна причина за това биха били гореспоменатите предпоставки за неизправност на частта.

Когато говорим за жило на газ, в съзнанието на повечето от нас изниква асоциация с автомобили. Истината, обаче е, че този компонент се среща при още редица превозни средства и работни машини.

Освен в леките коли, жило за газ откриваме още и при автобусите, микробусите и камионите. Съвсем естествено, бензиновите и дизеловите двигатели имат необходимост от оборудване с такъв елемент. Любителите на силните усещания и превозните средства на две колела трябва да знаят, че и в любимите им мотори жилото за газ също намира място.

По отношение на техниката, която използваме в селскостопанската и строителната дейности, там отново жилото за газ има широко приложение. Машини като трактори, комбайни, мотофрези, косачки, моторни резачки и мултикултиватори не биха ни били от толкова голяма полза, ако не разполагаха с жило за газ. Що се отнася до машините, които изиграват съществена роля в строителната индустрия, жило за газ намираме при багерите, валяците, трамбовките, булдозерите, крановете, автокрановете и вишките.

Както сами виждаме, тази част намира наистина широко приложение в голям спектър от превозни средства и машини. Ето защо е важно да сме информирани относно нейните същност и функции. Проблемите, до които водят нейното износване или скъсване, биха се решили далеч по-лесно и ефикасно, ако успеем да ги разпознаем веднага, щом се появят. Честата профилактика пък ще спомогне в това такива изобщо да не се появяват – нещо, за което всеки водач на превозно средство или селскостопанска и строителна машина мечтае.

Leave a Comment