SEO архитектура и навигация на сайт

В оптимизацията е известно правилото на „плоската фуния“ в което се казва, че колкото по-близо до началната страница са вътрешните страници, толкова по-добре за целия сайт.

Фиг.29. Маркетингова фуния

Колкото по-навътре във фунията влизат посетителите, толкова по-голям процент от тях отпадат. Поради тази причина трябва да ги разположим на възможно най-малък брой кликвания от началната страница. За предпочитане е адресът да бъде vashia-sait.com/prodavan-produkt.html, а не vashia-sait.com/kategoria1 /podkategoria/prodavan-produkt.html.

Колкото по-далеч са от началната страница, толкова по-малко PageRank се предава към тях.

Най-важните страници трябва да са достъпни от началната страница.

По принцип най-висок  PageRank имат началните страници на сайтовете. Тъй като с линковете се предава ранг на линкваните страници е добре той да се предаде само на най-важните страници в сайта, а не на всички страници по равно.

Това е така, защото ако се предава на много страници PR ще се разпръсне по равно и така ще стане пренебрежимо малък.

Страниците на сайта се подреждат в логическа дървовидна структура на сайта. За това в индекса (началната страница) се поставят линкове към най-силните страници на сайта, а в тях връзки към всички останали вътрешни страници.

Така улеснявате търсачката при индексирането и правите всички страници да са достъпни за ботовете.

Накрая е добре вътрешните връзки също да сочат към съответните най-важни страници, за да ги засилят. Може да използвате навигация от типа „предишна-следваща страница“.

Ето пример за логическа структура на сайт:

Фиг.30. Логическа структура на сайт

Често се задава въпроса как е по-добре да се подредят страниците при създаване на нова тема – в директория или поддомейн? Разликата е, че ако направим директория от рода postvai.com/copywriting активите на тази директория се трупат върху основния домейн postvai.com, а ако направим поддомейн copywriting.postvai.com – активите си остават на поддомейна. Втория вариант е удачен за използване, когато имате отделен продукт или услуга за която трябва да се създаде нов мини сайт. Търсачката ще третира тази информация, като отделен сайт, което може да бъде и предимство в определени случай. Те са подходящи за сайтове с множество администратори, като start.bg. В този случай трябва да осигурите отделни входящи линкове от други сайтове.

Ако страниците са тухлите  в стената на вашата къща, то линковете са свързващото звено между тях. Добре е да поставяте в текста на вътрешните страници на сайта си линкове с различни словосъчетания на ключовата дума към неговата първа страница.

Линкването между страниците трябва да е така построено, че абсолютно всяка страница от сайта  да бъде достигната, чрез поне една текстова връзка.

Един добре построен сайт трябва да е така подреден, че до абсолютно всяка страница да се стига на максимум 3 клика разстояние.

Линковете със стандартен текст са много по-стойностни, отколкото линковете поставени върху изображение. Затова направете навигацията текстова, а не с бутони, картинки и flash. Използвайте думи, който са свързани с тематиката на страницата и релевантни с темата на сайта, а не от типа „погледни тук“. Нека за anchor имат най-подходящата ключова дума.

Задължителен елемент е създаването на карта на сайта (sitemap), това ще помогне на търсачките да се ориентират по-лесно. Sitemap e специално създаден файл със списък на ресурси, които трябва да бъдат индексирани от търсачките. Има два вида карти на сайт, които са различни по вид:  HTML и XML. Най-добре е да имате и двете. Първата е по-лесна за разбиране от потребителите, а втората е предназначена за ботовете и за поставяне във Google Search Console.

Ако имате голям сайт с много страници, те не могат всички да бъдат обходени и sitemap помага на роботите да разберат кое да индексират. В CMS системите тя  може да бъде създадена като XML файл, текстов файл или чрез RSS, mRSS и Atom 1.0. Проблемът е, че някои търсачки като Yandex не поддържат RSS и Atom, каквито са на WordPress – може да ги намерите на адрес https://vashia-sait.com/feed.

Добре е да настроите картата на сайта да бъде в главната директория на адрес http://vashia-sait/sitemap.xml. Ако нямате такава може да си генерирате с инструменти като xml-sitemaps.com[1] до 500 страници безплатно, xml-sitemap-generator[2] до 5000 страници. За WordPress може да изполвате приставките Xml Sitemap Generator[3], SEO Plugin Rank Math, YOAST SEO, All in One SEO Pack и др.

След като я направите поставете линк към картата си на всяка страница от сайта. Най-практично е той да се намира във foоter зоната на сайта. Файла на картата не трябва да е по-голям от 50 mb и да не е в конфликт с  robots.txt.

Използвайте котви с ключови думи – маркери към определени места вътре в самата страница. Често се виждат като съдържание, което препраща към важни абзаци от същата страница при дълъг текст. Когато са използвани ключови думи това  дава много добър ефект за каталогизиране на страницата. Когато от дадена страница има повече от един линк към друга страница, на рейтинга в Google се отразява само първият. Използването на котви към определени места от същата страница решава този въпрос и така Google ще приеме и двата линка.

Не прекалявайте с броя линкове поставени в една страница, защото може да не ги индексират. Според Мат Кътс от Google не се препоръчва да надвишават 100 линка в страница.

Има едно SEO правило, че на 200 думи текст се полага един линк.

Така, че е най-добре да слагате линкове според броя на думите в текста ви. Освен това, колкото по-малко са те, толкова повече Page Rank предават на линкваната страница, защото той се разпределя между тях.

Как да определим силата на линковете? Силата на линковете се определя и от разположението им в сайта. Най-важните неща трябва да са във видимата област на екрана. Потребителите разглеждат сайтове по така наречената F – форма, следователно най-важното място е в горната лява част на страницата и там се намират най-силните линкове. Колкото по-високо на страницата се намира една връзка, толкова по-голяма тежест има тя.

За повтарящите се (sitewide) линковете към друг сайт поставени в долната част на сайта се  препоръчва да бъдат NoFollow. Старайте се линковете в менюто да бъдат поставени върху ключови думи. Като пример може да посочим, че на повечето сайтове има в менюто линк „Начало“ сочещ към индекс страницата, но вие не оптимизирате по думата „Начало“, нали? – Това няма никакъв смисъл, добре е там да бъде сложена някоя основна ключова дума.

Днес вече е утвърдена практика във всяка статия да се поставят връзки към подобни публикации на сайта. За целта във WordPress има редица плъгини, като Yet Another Related Posts Plugin и лесно може да нагласите дизайна и настройките на подобните публикации според вашите желания.  Това ще помогне на вътрешния линк билдинг и същевременно ще намали степента на отпадане на потребителите, защото те ще продължават да намират още информация по търсената от тях  тема.

Вътрешните връзки са връзките, които насочват потребителите към различна страница на същия уебсайт. Те увеличават уместността и авторитета на конкретната страница и затова трябва да има причина да се използват.

Страница, която получава по-висок процент връзки от различни страници в сайта, се нарежда по-високо в SERP, но свързването на страница със същата котва се счита за спам, така че промяната на котвения текст е важна. Освен това добавянето на вътрешни връзки към съдържанието ще позволи на потребителите да намерят повече информация в уебсайта.

Търсачките класират най-високо страниците, които отговарят най-много на уместността на заявената за търсене тема. В резултат на това целта на SEO оптимизаторите е да подобрят сайта, така че да отговаря по определени ключови фрази.

Често има големи сайтове с много ключови думи, които не се класират по тях, защото са разхвърляни и неподредени. Търсачката не може да определи точно за какво става въпрос и коя дума е най-важна.

Siloing архитектурата служи за изясняване на важността на ключовите думи и е основен инструмент за оптимизация. Терминът siloing възниква, като начин за групиране на информация, свързана в отделни категории и секции в рамките на един уебсайт. Работата много прилича на създаване на глави от книга.

Едно silo или силоз представлява група от тематично свързани страници. На първо място трябва да определите точно темета на сайта и да я разделите на категории.

За да увеличите тежестта на основните категории в сайта ги обособяваме в един силоз или т.н. – silo. Съществуват две стратегии за изграждане на Silo: физически силоз и виртуален силоз

Фиг.31. Silo архитектура на сайт

1. Физическото Silo организира информацията от дървото на сайта, като го категоризира по ключови думи и по физически файлове разположени в директории на сървъра. Всичко трябва да съвпада и да е ясно за търсачката, нека папките на хостинга са подредени така, както са свързани страниците по теми и категории.

Фиг.32. Физическо SILO на сайт

Например, ако продавате GSM категориите ще са различните марки, като Самсунг, Нокия, LG и т.н, затова на първо ниво създаваме страници за тези марки GSM. Поставяме връзки към тях в менюто на началната страница на сайта. Това са нашите силоз страници.

След това под всяка от тях създаваме по една статия за различните модели GSM на дадената марка. Те трябва да са поне 6 броя. Не трябва да слагаме линкове между подстраниците и към други страници от сайта, защото това ще обезсили нашия силоз.

По този начин страницата за марката става важна за търсачките, а страниците за отделните модели я подкрепят.

С тази Silo структура ще имате нужда от много по-малко входящи връзки към сайта, за да постигнем същия рейтинг в Google, отколкото ако използвате друг тип архитектура на сайта. Важен момент е дървото от директории и файлове на хостинга да отговаря на сило структурата. Обединете тематично свързаните страници в папки със същите имена като ключовите думи. В посочения по-горе пример това значи да направим в главната директория на сайта папки с имената на марките GSM: Самсунг, Нокия и т.н., а в тях да сложим страници с имената на моделите на телефони и те да са поне 6 броя. Колкото по-малко нива има толкова по добре.

2. Виртуално silo – хъб страница. Тази стратегия се използва, когато работим с някоя готова CMS система и не може да си подредим папките на сървъра в искания ред. Налага се да го направим виртуално, като свържем с линкове самите страници по теми и така търсачката да разбере коя е най-важната, според разположението на връзките между тях. Най-просто казано, това е поредица от уеб страници в Интернет, свързани помежду си с хипервръзки. Търсачките смятат хипервръзките за силен сигнал относно значението на обектите. За най-важните си ключови думи направете по една хъб (централна) страница, на която освен текст ще поставите и връзки към всички страници на сайта си посветени на нейната тема. А от тези подстраници направете линкове към главната хъб страница.

В един виртуален силоз, всяка поддържаща страница е свързана с основната категория и също така с другите поддържащи страници за тази категория. Добър пример за тази архитектура са повечето електронни книги, които свързват своите страници с бутон „Предишна и следваща страница “, но всички те са поддържащи на  основната „Заглавна страница”, която има съдържание с линк към всяка една поддържаща страница. Така търсачката ще разбере, че именно тя е най-главна хъб страница.

С виртуалната siloing, страниците не е необходимо да бъдат в същата директория на сървъра. Силоза се установява единствено, чрез използването на връзки. Виртуалното silo е много по-добро от използването на тагове, защото водещата страница може да се оптимизира много по-добре заради мета таговете, заглавието и т.н.


[1] http://www.xml-sitemaps.com/ [прегледан 22.06.2019]

[2] https://tools.saitreport.ru/xml-sitemap-generator [прегледан 22.06.2019]

[3] https://xmlsitemapgenerator.org/ [прегледан 22.06.2019]

Leave a Comment