11. Потребителски шаблони за търсене

Освен употребата на горните оператори и URL модификатори Google може да прави още много неща, чрез своите готови потребителски шаблони. По-долу ви предлагам няколко предварително изготвени практични шаблони за търсене:

  • Например, търсачката може да смята като калкулатор или да преобразува мерни единици, чрез подобна заявка “10 inch in cm” ще преобразува инчовете в сантиметри.
  • Може да намира пощенски пратки, просто слагате номера на вашата пратка и напишете FedEx или UPS и ще разберете къде се намира в момента.
  • Ако напишете “map име на улица” директно ще ви покаже карта с адреса направо в резултата.
  • Ако искате да намерите само анимирани картинки с разширение GIF трябва да вкарате &tbm=isch и втори модификатор за размер на изображението isz:m или за тип itp:animated. Така се получава линка

https://www.google.bg/search?q=SEO&tbm=isch&tbs=isz:m,itp:animated Ако търсите друга тема просто сменете думата SEO и използвайте шаблона.

  • Може да правите още много комбинации от няколко оператора или модификатора за да си направите ваше собствено търсене, например ако искате да откриете местните експерти по копирайтинг напишете копирайтинг filetype:ppt site:.bg Това ще ви покаже презентации за копирайтинг  в български сайтове. Може да смените ключовата дума, типа файл или държавата.
  • Също така с комбинация от И, ИЛИ и дума вие може да направите специализирана търсачка,  например за инфографики и диаграми търсеща в няколко специализирани сайта, като тази (site:businessinsider.com OR site:forbes.com OR site:inc.com OR site:huffingtonpost.com OR site:fastcompany.com) AND infographic OR chart AND „SEO“
  • Може да направите изследване за трудността на нова ключова дума, която проучвате с помощта на allintext:, allintitle: и allinanchor.  Например, ако искате да видите колко трудно ще бъде да се класирате по фразата „Водопроводчик в София“, можете да изпълните тези търсения: allintext: – ще ни каже колко страници са оптимизирани по тази дума и това съдържание. Allintitle: – ще ни каже колко страници са оптимизирали заглавието си по тази тема. Allinanchor: – ще ни покаже колко страници са изградили връзки с тази ключова фраза.

Leave a Comment