18. Структурни данни и микроформати

Schema.org се формира в сътрудничество между Google, Bing, Yandex и Yahoo и представлява колекция с кодови HTML маркери, които информират търсачките за съдържанието в уебсайта и така те показват най-добрите възможни резултати за потребителите[1].

Микромаркирането на информацията, което понякога се нарича също семантично маркиране (Semantic Markup), помага за ясно структуриране на информацията.

Използването на тези маркери се счита за последната еволюция в SEO и подобрява резултатите в SERP, като добавя поле за търсене и марката на фирмата под заглавието на страницата от търсене. При публикуване на рецепти, ревюта, продукти или услуги, можете да използвате микродата и подробностите за тях ще се визуализират с изображения в страницата с резултатите или с допълнителна информация. 

HTML маркерите помагат на търсещите машини да разберат наличната информация в уебсайта и така да предоставят най-подходящите отговори на потребителите. Най-често се използват маркерите: (CreativeWork, Book, Movie, MusicRecording, Recipe, TVSeries, AudioObject, ImageObject, VideoObject) и др.

Структурираното маркиране ще помогне на сайта да се открои на страницата с резултати от търсенето (SERP) и това може да доведе до увеличаване на честотата на кликване – CTR. Например, когато напишете „рецепта за палачинки“ в Google ще видите резултати от оценка със звездички, които открояват някои сайтове от масата други.

За да използвате Schema.org във вашият сайт е необходимо изпълнението на следните две стъпки:

 1. в кода на сайта да укажем схемата за маркиране в съответния контейнер, например:

<div itemscope itemtype = “http://schema.org/Organization”> </ div>

 • вътре да маркираме съответното свойство, което ни е необходимо:

<span itemprop = “streetAddress”> бул. Евлоги и Христо Георгиеви 82 </ span>

Кодът за маркиране на обект се състои от тагове и три атрибута:

 • itemscope дава на ботовете сигнал, че обектът е описан на страницата;
 • itemtype указва вида на обекта от официалната колекция от маркировки;
 • itemprop съдържа описание на обекта.

Най-често използваната маркировка са следните:

 • организации – schema.org/Organization;
 • стоки – schema.org/Product;
 • статии – schema.org/Article;
 • видео – schema.org/VideoObject;
 • рецепти – schema.org/Recipe;
 • филми – schema.org/Movie;
 • музика – schema.org/MusicAlbum;
 • мнения и рейтинг – schema.org/Review;
 • личности и герои – schema.org/Person.

По-лесен начин да създадете маркировка за конкретна страница е чрез помощника на Google за маркиране[2].

Поставете връзката към страницата в услугата, изберете вида на схемата и маркирайте елементите, а самата услуга вмъква кода в html.

Google насърчава използването на schema.org. С ползването на микродата резултатите от търсенето стават по-атрактивни за потребителите и освен това водят до по-добро класиране[3]. Това е отличен начин посетителите  да оценяват съдържанието на сайтовете и да останат доволни от вашия продукт.


[1] Schema.org http://schema.org/ [прегледан 22.06.2019]

[2] https://www.google.com/webmasters/markup-helper/.

[3] Goel, K. & Gupta, P. Introducing schema.org: Search engines come together for a richer web. https://webmasters.google-blog.com/2011/06/introducing-schemaorg-search-engines.html 2011

Leave a Comment