19. URL адрес

URL адресите трябва да съдържат ключовата дума така, както потребителите биха я написали в търсещата машина – изписани на същия език и със същата азбука. За търсачките смисъл имат адреси като http://cvetia.com/buket-ot-rozi.html“, а адреси от сорта на “http://magazin.com/produkt534.html” не помагат за рейтинга ви.

Ако целевата аудитория е в България, адресите трябва да са с български букви. В случай че URL адресите са написани на латиница, трябва да са спазени правилата за транслитерация. От друга страна, колкото по-кратък е URL толкова повече се оценява от търсачката и потребители, а тези написани на кирилица стават по-дълги.

Това е така, защото браузъра преобразува кирилицата в разбираеми за ботовете знаци, така броя на символите след наклонената черта на основния домейн се увеличава около 5 пъти.

Колкото по-дълъг е един URL адрес, толкова по-малка тежест за търсачката получава всяка от думите в него, затова трябва те да бъдат възможно най- къси.

URL на страницата може да бъде и от една-единствена дума, но оптималната дължина на адреса е от три до пет думи. Точно какви и колко да бъдат те преценете с оглед на това по кои думи или словосъчетания оптимизирате страницата.

В резултатите си Google визуализира с цялата им дължина URL адреси до 35 символа. За да се покажат изцяло в адресната лента на браузъра, препоръчително е URL адресите на вашите страници да не превишават 115 символа.

Максималната дължина на URL, която допуска Интернет Explorer е около 2000 знака, а Firefox допуска до 65 000, но въпреки това при създаването на URL трябва да имате в предвид бъдещата му оптимизация.

Социалните мрежи, като Twitter доскоро допускаха публикуване на URL адреси до 140 символа, затова не е добре да преминавате това число.

С други думи ако URL адреса е на български език не може да е повече от две – три думи.

В URL адресите няма интервали, за тази цел служат средни тирета. Те сa като разделители, а долните черти ги сливат.  Затова ако оптимизирате по дадена фраза разделете думите с тирета.

Използвайте само малки букви в името на адреса, тъй като Google може да възприеме страниците ви като дублирано съдържание.

Друг въпрос от теорията на SEO e със или без WWW да бъдат изписани URL адресите. Вашите страници трябва да бъдат достъпни само по единия начин. В противен случай SEO тежестта може да се раздели на две, което не е добре за крайното класиране.

Ако е налице горния случай направете редирект 301 от едната към другата версия или укажете канонична версия чрез Google Search Console. Подобно е положението със или без  чертата  „/“ накрая на линка. Тя показва, че това е директория и също трябва да укажете само единия начин.

Също така началната страница на сайта трябва да се зарежда само по един начин – със или без index.html накрая. Препоръчително е да не използвате index.html, а да го премахнете чрез .htaccess. Ако все пак оставите и двете възможности, използвайте rel=“canonical“, за да укажете коя е каноничната версия на страницата за да не се счита за дублирано съдържание. По този начин, въпреки че и двете страници ще се зареждат, Google ще приема едната за основна и рейтинг активите на страницата няма да се разпределят между няколкото й версии.

Разширението .html или .php на края на URL адреса няма никакво значение за Google, така че спокойно може да го махнете ако правите нов сайт.

Докато създавате нова страница или URL адрес в уебсайта, като го държите кратък и описателен, той се счита за по-лесен за ползване и по-фокусиран. Използването на ключови думи по-близо до името на домейна се счита за плюс.

Стоп думите не добавят никаква стойност към URL адреса, затова тези думи трябва да се избягват.

След проведено проучване на първите 100 сайта, класирани по думата „отбрана“ в Google.BG смело можем да кажем, че по-късите URL се класират по-добре от дългите URL адреси, освен това те се помнят по-лесно от хората и затова след петата дума Google просто не отчита тяхната тежест.

Leave a Comment