34. Организиране, планиране и автоматизация на съдържанието в социалните медии

Организирането, планирането и автоматизирането на част от процеса, свързан със създаване на съдържанието на социалните ви медии, може да ви донесе много предимства, като намалите времето и ресурсите, необходими за публикуване в различните платформи на дневна, седмична или месечна база.

Наличието на рамка (календарен план) за социално медийно съдържание ще ви позволи да използвате инструментите за управление на социалните медии и по-лесно да планирате дейността си предварително, вместо да актуализирате постоянно през целия ден. Рамката трябва да съдържа всички видовете съдържание, което да публикувате в социалните медии, дата, час на публикуване и план за оценка на резултатите. Не забравяйте, че вие ги използвате не за забавление, а като маркетингов инструмент. Тези публикации трябва да водят трафик към вашия сайт в който се предлага даден продукт или услуга.

Психологията на човешката памет е такава, че за да започнат да обръщат внимание на дадена информация, хората трябва да я видят няколко пъти. Затова ви предлагам следната ефективна методика доказана от практиката за създаване на социален календар за споделяне на публикациите от сайта в социалните мрежи.

Табл. 2. Социален календар за споделяне на 1 пост

Тънкостта на това предложение е, че в един и същи месец всеки един пост трябва да се публикува минимум 19 пъти!

За целта може да използвате някои от инструментите за социална автоматизация и да планирате публикуването му в  правилното време по предложения график.

В последствие автоматизираното публикуване превръща социалните мрежи в оръжие за масово поразяване. 

В днешно време тази практика е по-близо до черното SEO и специалистите не го препоръчват за създаване на общност. Въпреки това глобалният свят ни принуждава да бъдем навсякъде, защото нашата аудитория е навсякъде! 

Не е странно, че много от потребителите имат профил не само в една социална мрежа. Проблемът идва, когато искате да подадете информацията си в своите социални отметки и започнете да я въвеждате една по една във Facebook, Instagram, Twitter, Digg, Svejo.net и т.н. От друга страна публикуването в социални мрежи или букмарк сайтове е редовен и надежден източник на трафик.  В редица експерименти по дадена ключова дума между сайтове с различен Page Rank, след качване в определен списък от социални мрежи и bookmark сайтове се е случвало класирането да се промени в полза на този качен в повече социални мрежи.

Автоматизацията на публикуването в социалните мрежи бива два вида – кроспостинг и мултипостинг.

Crossposting е акт на публикуване на едно и също съобщение до множество информационни канали, което е различно от multiposting, когато се публикуват различни съобщения за едно и също нещо. Това е форма на тролинг, което ще разгледам малко по-долу.

Концепцията Crossposting, като термин идва от Английски език и значи кръстосано публикуване в социалните мрежи. От една страна те предоставят безплатни линкове и огромно увеличение на трафика, а от друга безплатна реклама на предлаганата стока или услуга пред избрана аудитория. Crossposting от своя страна може да се разграничи на следните подвидове:

1. Ръчен постинг в няколко социални мрежи едновременно. Това е вариант за разпространение на вашето съобщение в различни източници, чрез използване на бутони или обвързване на акаунтите в няколко социални мрежи. Този метод отнема малко повече време, но според мен е най-продуктивен. Например: Twitter позволява да публикувате съобщението си успоредно с него и в други социални мрежи, ако накрая поставите символите #fb за Фейсбук или #vk за Вконтакте и т.н. Linkedin позволява да добавите в Twitter, като под съобщението поставите отметка в квадратчето Twitter. Руската социална мрежа  LiveJournale позволява да се обвърже с Фейсбук, Вконтакте и Twitter, а от друга страна тя е лесно податлива за обвързване с някой приложения.

2. Полуавтоматичния постинг е вариант, който става по подобие на ръчното качване, но по-бързо от обикновено с автоматизирано попълване на уеб формите. Пример за това е специално разработения в Postvai.com онлайн инструмент наречен  „Социалсъбмитер“, който качва в 11 български социални мрежи и букмаклет сайтове за едновременно отваряне на списък от линкове наречен „Мултилинк“, който може да се използва съвместно с някой добавки за бързо попълване на форми, като InFormEnter[1] и Fireform за Mozzila или разширението FormBox за Google Chrome[2].

3. Автоматичен постинг в социалните мрежи е следващият вид кроспостинг. Това се постига, когато текстът се копира от RSS емисии на редовни интервали от време и се публикува без вашата намеса в социалните мрежи. Може да го направите, чрез употреба на специални онлайн услуги или специално написани скриптове.  За тази цел се използват онлайн услугите на IFTTT.сом[3]. Това е инструмент, който може да свърже акаунтите ви във всички по-големи социални мрежи и ви позволява да изпълнявате създадени от вас действия и рецепти. Например, може да свържете  която и да е  RSS връзка с Facebook page и когато се появи нова статия да бъде постната автоматично в Facebook, Тwitter и всичко,  което се сетите. Дори може да ви изпраща имейл или SMS след случване на избрано от вас събитие.

Има още няколко онлайн инструмента, които ви осигуряват различни нива на автоматизация в комбинация според съответните нужди. Например, всеки сайт има RSS линк от рода на moia-sait.com/feed – може да го вземете и да го сложите в следните три сайта Time2post[4], Pistonposter[5] така постовете ви автоматично ще се публикуват в над 14 социални мрежи напълно сами.

Безплатните планове на тези сайтове позволяват на първия да публикува в Twitter, Facebook, Вконтакте и Linkedin. На втория до 3 мрежи по избор, а на третия до 7 социални мрежи и блогове.

Фиг.41. Автоматизация за социалните мрежи (Вариант)

Сред онлайн решенията безспорният лидер е Buffer[6], чрез който може да качвате безплатно в най-големите социални мрежи в света: Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, освен това може да го настоите да публикува от RSS източник.

Също много добър инструмент за автоматизация на публикуването е http://www.pistonposter.com/ с 13 страхотни социални мрежи предимно руски, но с включени WordPress, Blogger и още някои известни канали.

Други подобни услуги за автоматично публикуване са hootsuite.com, onlywire.com, time2post.ru, bposter.net, postquickly.com и socialmarker.com[7].

Също така за препоръчване са и няколко букмарклет бутони и разширения на браузер за полуавтоматичен събмит, като: shareaholic.com и  AddToAny[8].

Освен това може да настроите сайта сам да публикува в социалните мрежи, като използвате плъгините Publicize или Social Networks Auto-Poster за WordPress[9].

Later.com предоставя безплатно планиране на 30 изображения месечно и анализ в Facebook, Instagram, Twitter и Pinterest.

На таблицата по-долу може да видите сравнение на техните функции.

Табл.3. Сравнение на възможностите за автоматично публикуване

От представената по-горе таблица с възможностите за безплатно публикуване се вижда, че с комбинация от 2 инструмента по ваш избор може да обхванете най-използваните социални мрежи.

Автоматизираните инструментите за управление на социалните медии позволяват на потребителите да свързват няколко социални медийни профила и да управляват, наблюдават и анализират взаимодействия от едно табло за управление.

Повечето уеб мрежи позволяват автоматизирано и в реално време публикуване на няколко канала; например, една и съща публикация може да бъде изпратена на Twitter, Facebook и LinkedIn с едно кликване.

Освен това такива инструменти, които често се предоставят като безплатни, позволяват на лица, участващи в социалните медии, да следят разговорите и да оценяват интереса на своите последо­ватели.


[1] https://addons.mozilla.org/bg/firefox/addon/informenter/ [прегледан 22.06.2019]

[2] https://chrome.google.com/webstore/detail/form-filler/bnjjngeaknajbdcgpfkgnonkmififhfo [прегледан 22.06.2019]

[3] https://ifttt.com/discover [прегледан 22.06.2019]

[4] https://t2p.pw/ [прегледан 22.06.2019]

[5] http://www.pistonposter.com/ [прегледан 22.06.2019]

[6] https://buffer.com/ [прегледан 22.06.2019]

[7] https://hootsuite.com/ [прегледан 22.06.2019]

[8] https://www.addtoany.com/ [прегледан 22.06.2019]

[9] https://bg.wordpress.org/plugins/social-networks-auto-poster-facebook-twitter-g/ [прегледан 22.06.2019]

Leave a Comment