40. Черно и сиво SEO

Black hat SEO или “Черно SEO” е термин с който се обозначават забранените опити за манипулиране на търсачката. Освен него се среща и т.н. “сиво SEO”, което е на границата между законния и забранения от Google начин за оптимизация на уебсайтове. При нормални условя не е препоръчително да се практикуват поради опасност от наказание на уебсайтовете, но при провеждане на военни информационни операции и двете се използват масово, поради това че дават добри резултати в краткосрочен план.

Можем да видим доказателства за прилагането на целенасочено “черно SEO” в наличието на необичайни резултати от търсене по чувствителни за обществото теми. Например, за изборите в САЩ през 2016 г. излязоха многобройни доклади за подобни неподходящи уебсайтове с наличие на руска следа[1]. Google твърдят, че това са грешки в техните алгоритми, които ще бъдат отстранени, но  все пак тези инциденти са следствие на умишлени усилия за манипулиране на алгоритмите и насочване на потребителите към определено съдържание[2].

Техниките за черно SEO са:

  • Cloaking – страници, които се виждат по един начин от ботовете и напълно различен начин  от хората. Това се постига,  чрез слагане в съдържанието на сайта на невидим от хората текст, изпълнен с ключови думи. Скриването на текста става, като се постави зад изображение, също така  с цвета на фона и с малки букви или ако бъде поставен в CSS файла.
  • Прекалено оптимизиране и прекалената наситеност с ключови думи също може да се счита за манипулация.
  • Създаване на лоша линк картина на сайта, чрез насочване на прекалено много хипервръзки от ниско качествени сайтове на разнообразна тематика или т.н. ферми за линкове и сайтове с лоша репутация.
  • Пренасочване на страниците, когато се привличат хора с една страница, която  ги прехвърляте автоматично към друга без те да го желаят.
  • Скрити текстове и кодове в HTML. Например, използва се код, който при посещение на дадена страница автоматично прави така, че човека все едно е натиснал бутона „Харесва ми“ на някаква Facebook страница, а посетителя дори си няма представа за това.
  • Размяната на реципрочни линкове между два сайта, сочещи един към друг,  също не се толерира от Google.bg

В Google съществува механизъм за докладване на лошите black-hat практики, чрез рапорт в Google Webmaster[3].

В нашата страна се наблюдава и още една насока за използване на black-hat техники с цел да се навреди на конкурентен сайт. В информационната операция когато противниковият сайт излиза преди нашия, без знанието на собственика му може да се насочват към него лоши линкове от ниско качествени сайтове, ферми за линкове с лоша репутация и други подобни, в следствие на което Google може да снеме доверието си от него.

Друга възможност е създаване на осмиващи дубликати на противниковия бранд. Подобна тактика бе използвана в борбата срещу интернет кампанията на Ислямска държава. Група „Анонимните“, създадоха пародиен  сайт khilafabook.com с една буква разлика от социалната мрежа на ИДИЛ khelafabook.com, която осмива ислямистите. Така се създават редица сайтове с подобен домейн на противниковия, които да се класират по-добре от тях и вътре да бъдат пълни с карикатури и обидни думи.


[1] Желев, Ж. Информационни операции и информационно въздействие, София, 2018, ISBN 978-619-7478-01-3

[2] Putin’s Asymmetric Assault on Democracy in Russia and Europe: Implications For U.S. National Security. A Minority Staff Report. Committee on Foreign Relations United States Senate one Hundred Fifteenth Congress Second Session, Washington, 2018

[3] https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport [прегледан 22.06.2019]

Leave a Comment