4. Фактори за класиране на сайтовете

Факторите в алгоритъма на Google са повече от 200 и като цяло могат да се разделят на две основни групи: вътрешни и външни фактори.

 • Вътрешните фактори включват различни параметри свързани с кода (валидност по W3C, намаляване тежестта на HTML и CSS файловете, включване на мета тагове), структурата на сайта и наличие на sitemap, SEO приятелски URL адреси, параметри на текста (дължина, плътност, уникалност, наситеност) и т.н.
 • Външните фактори се определят като изграждане на онлайн авторитет и репутация на съответния сайт. Най-често това се постига с link building изграждане на хипервръзки в други сайтове с релевантна тематика. За набирането на които се използват портали, търсачки, социални мрежи, директории за статии и др. Оценяват се обаче и поведенчиските фактори на потребителите, както и социалните фактори, дали се споделя съдържанието в социалните медии.

Освен това има и друга класация на факторите предложена от SEO MOZ, която може да видите в диаграмата по-горе и която ще послужи за по-пълното разглеждане на пълния списък от фактори, както e показано на картинката по-горе. Повече за тях може да разберете като кликнете върху тяхното изображение.

Днес в SERP (страницата с резултати) на Google се показват два типа резултати, а именно органични резултати и платени резултати (реклама).

Органичните резултати са гореописаните списъци на уебсайтове въз основа на ранга и релевантността на тяхното съдържание към заявката.  Органичните резултати се наричат още естествени резултати от търсенето за които SEO играе важна роля[1].

Платените резултати са реклами на фирмени уебсайтове за които е платено да се показват по определени ключови думи, така че когато някой напише заявка за търсенето им, тези страници да бъдат изброени в резултата от търсене.

Фактори на ниво домейн

 1. Групата фактори свързани с доверие и авторитет на дадения домейн, грубо казано заема около 20 % от алгоритмите за класиране на Google, което ги прави едни от най-важните за класирането на сайта .
 2. Домейн съставен от една ключова дума добавя още около 5 % вероятност за класиране на сайта.
 3. Присъствие на ключовата дума в домейна също играе важна роля, но само ако не е явен спамърски домейн от типа magazin-za-obuvki-v-sofia.com. Освен това ключовата дума трябва да е водеща. Колкото по-напред, толкова по-важна.
 4. Възраст на домейна също е фактор от голямо значение, колкото е по-стар, толкова по-добре.
 5. Авторитет на домейна – по-авторитетните домейни, имат предимство.
 6. Trust Rank на домейна е много важен фактор, той определя нивото на доверие в него и колкото по-голям е за толкова по-качествен се счита сайта.
 7. Срок за регистрация на домейн. Ако сте регистрирали сайта си за повече от две години, Google считат, че сте със сериозни намерения и могат да му дадат по-голяма тежест.
 8. Историята на домейна и какви сайтове е имало на него? Колкото по-чистата история на сайтовете, без наказания и прехвърляния от човек на човек, толкова по-добре.
 9. Публичен или скрит WhoIs, кой е човека, който е регистрирал този домейн? Възможно е зад скрит собственик Who is да стой някоя терористична организация, като Ислямска държава, затова се дава предимство на публичните.
 10. Освен това от търсачката проследяват реномето на собственика на домейна. Ако той има други сайтове, може да е причислен към спамърите и това да се отрази и на новия сайт.
 11. Държавните разширения, като домейн .bg го класират по-добре в България. Сайтовете с разширение .gov и .edu са много предпочитани от Google.
 12. Паркирани домейни – индексирането им е сведено до ниски нива.
 13. Дължина на URL адреса. Колкото по-кратък, толкова по-добре – използването на по-дълъг URL може да се счете за опит за измама.
 14. Местоположение на сървъра – влияе върху географското позициониране. Ако желаете да класирате домейн с разширение .bg в България, е от съществено значение сървъра да е разположен в България.
 15. SSL сертификат – сайтовете със сертификат получават бонус, като по-надеждни според Google.
 16. Връзки от стари домейни – придават тежест.
 17. Много е важно първоначалното избиране на домейн още преди създаване на сайта, съвете за което може да видите в следващите страници на книгата.

Фактори на ниво страница

 1. Дали страницата е добре оформена по изискванията на Google и структурирана с всички необходими атрибути?
 2. Има ли наличие на meta атрибути, като title tag (заглавие),  мета описание и keyword tag с включена ключова дума, което е важен фактор за нейното качество.
 3. Пълно описание на всички мета тагове ще намерите в следващите страници на SEO книгта.
 4. Дали ви е валиден  HTML, наличието на много грешки е лошо.
 5. Има ли връзки към нея от други страници? Колкото повече качествени връзки има към нея от други страници толкова по-голям ранг получава тя.
 6. На всяка страница се причислява Page Rаng и колкото по-голям е той, толкова по-добре.
 7. В последно време още по-важен фактор е т.н. Trust Rang за доверието към страницата.
 8. Скорост на зареждане на страницата e важен фактор при индексирането и класирането на страниците на сайта.
 9. Ако имате връзки сочещи навън, гледайте да са към качествени сайтове, защото ако показвате ферми за линкове ще счете, че ги подкрепяте.
 10. Алгоритъма вижда дали изходящите връзки са релевантни към тематична страница, а не обикновена размяна, което говори за плащане или опит да излъжете търсачката.
 11. Какъв е броя на изходящите връзки – наличието на голям брой изходящи връзки, които са dofollow, е негативен фактор.
 12. Качество на входящите връзки, колкото по-силни сайтове сочат към вас, толкова по-добре.
 13. Наличието на „счупени линкове“ е негативно, както и ако е линкван от лоши връзки.
 14. Приоритет на страница, заявен чрез sitemap.xml. Наличието на карта на сайта го качва в резултатите.
 15. Наличието на голям брой изходящи връзки е негативен фактор.
 16. Възраст на страницата – по-често актуализирана стара страница може да се класира по-добре от новосъздадена.
 17. Оформление на страницата – до колко страниците са удобни за четене.
 18. Наличие на страница за „За контакти“ или подобна е задължителна за всеки сайт. Това е вид идентификация, че притежавате сайта.

Линк структура на сайта

 1. Връзките от сайтове с подобна тематика са много качествени и колкото по-голямо е тяхното количество, толкова по-добре се класира сайта.
 2. Връзките от конкуренти са много ценни.
 3. Връзките трябва да са от отделни IP адреси – разнообразието на тези връзки вдига ранкинга на сайта.
 4. Колко са линкваните страници в сайта, като обща бройка, без значение дали идват от същия домейн.
 5. Колкото по-голям е Page Rank на страницата, която е поставила линк към наш сайт, толкова повече се предава на нас.
 6. Авторитет на препращащия домейн е много важен.
 7. Социални сигнали на препращащия домейн – могат да повлияят върху качеството на връзката.
 8. Линкове от „лоши сайтове“ – оказват негативно влияние.
 9. Разнообразие на връзките е от значение за оформяне на линк профила на един сайт, трябва да има връзки от директории, каталози, социални мрежи, блогове и форуми и др.
 10. Наличието на партньорски и купувани линкове понижават рейтинга в органичното класиране.
 11. Връзките в текста съобразени с контекста са много силни.
 12. Наличието на много редиректвания 301 намалят ранга. Все пак ако се наложи редирект 301 пренася силата макар и в по-малка степен.
 13. Anchor връзки към сайт са силен сигнал, както за външни така и за вътрешни страници.
 14. Местоположение на линка в съдържанието. Колкото по-нагоре и в ляво са връзките, толкова по-силни са те.
 15. Отчита се също положителния растеж на нарастване на линковете към вашия сайт във времето, той трябва да е равномерен и да не е нито много бързо, нито много бавно.
 16. Важи и обратното за негативния растеж към страници, които не получават връзки във времето.
 17. Някой сайтове са класифицирани от търсачката като „лидери“ в дадена област. Връзките от тях са много силни.
 18. Линк от Wikipedia осигурява освен трафик и тежест, макар че е
 19. Линковете от авторитетни сайтове са много по-качествени от тези на малките сайтове.
 20. Възрастта на входящите връзки също е фактор, колкото по-стари толкова по-важни.
 21. Връзки от безплатни платформи имат по-малко тежест от тези на сайтове изградени на платен хостинг със закупен домейн.
 22. Натурален линк профил – колкото по-натурален (реален) изглежда линк билдинг-а, който извършвате, толкова по-високо позициониран ще е сайта.
 23. Реципрочни обратни връзки понякога се приемат за опит за измама.
 24. Регистрация в директория DMOZ носи положителна тежест за сайта, макар че до сега никога не съм успял да вкарам там сайт.
 25. Регистрация в директорията на Yahoo също оказва влияние.
 26. Брой на изходящи връзки от страница е от значение за определяне на тяхната сила. Те си разпределят силата по между си, колкото повече линкове имате, толкова по-малък ще бъде техния Page Rank.
 27. Линк от публикация – колкото по-дълга е една публикация, толкова по-качествен ще бъде линка, който е сложен в текста. Колкото съдържанието е по-качествено толкова по-добре.
 28. Sitewide линкове (такива, които са на всяка страница в сайта) се броят като един силен линк.

Качество на съдържанието на сайта

 1. Уникалност на съдържанието. Много важен фактор, в сайта ви не трябва да има дублирано и копирано съдържание, което вече е индексирано от
 2. Дължината на съдържанието е важно мерило за нейното качество. Колкото по-дълъг е текста на една страница, толкова по-голяма значимост има това за класирането и. 
 3. Оптимизация на изображенията, чрез намаляване тежестта на самия файл да е по-лек.
 4. Използване на описателно име на файла на изображенията от рода cherna-damska-obuvka.jpg
 5. Ако сте оптимизирали добре изображенията си те ще се показват при търсене чрез изображения по-нагоре и ще ви карат повече трафик.
 6. Задължително добавяне на заглавие, описание и alt tag в HTML кода на изображението дава точна информация, какво съдържа този файл на търсачката.
 7. Вижте подробно описание на начините за оптимизиране на изображения.
 8. Честа актуализация на съдържанието, също говори на Google дали този сайт се поддържа. Може да премахвате излишни изречения или да допълвате текста.
 9. Правопис и граматика – използването на правилен правопис и граматика е важен сигнал.
 10. Оригинално съдържание – дали текста, който фигурира на страницата е написан от вас или е копиран от друг източник.
 11. Мултимедийни елементи в текста – наличието на снимки, видео, презентации и други, които допълват съдържанието.
 12. Използване на оптимизирани видео клипове.
 13. Намалено използване на Flash технологията. Търсачките обичат да четат, а не да гледат.
 14. Наличие на вътрешни връзки между страниците на сайта показва, че те са по-значими в конкретния случай по тази тематика.
 15. Ниво на четене – каква е трудността за възприемане на текста в сайта.
 16. Тагове – наличието на тагове е важно за обвързването на релевантното съдържание в сайта.
 17. URL String – отбелязването на думички и категории с удебеляване в резултатите на Гугъл, с цел насочване на потребителя, какво съдържание да очаква на въпросната страница.
 18. Позоваване на източници в текста се признава за качество.
 19. Правила на сайта, Общи условия, Декларация за поверителност – важен фактор според търсачката.
 20. Дублиране на meta тагове – наличието на еднакви заглавия или описание може да навреди при индексирането и класирането при търсене.
 21. Youtube – видеоклиповете изграждат допълнителна тежест към сайта. Индексирането им е бързо и важно за Google.
 22. Генерирано съдържание от потребител се оценява по-добре. Google разбират кой човек прави връзката и е по-добре да идва от rosi-dimova.blogspot.bg.
 23. Използването на Микрода форматите на schema.org допринася за по-добра визуализация в резултатите и на позицията в SERP.
 24. Оптимизаирането на тесктове за Уеб е доста сложна тематика и би представлявало цяла отделна книга, затова вижте каратък наръчник за оптимизиране на текст.

Употреба на ключови думи

 1. Ключовата дума трябва да се съдържа в заглавието (title tag) на сайта, което показва неговото предназначение.
 2. Ключови думи трябва да се съдържат в мета заглавието на страницата.
 3. Ключовата дума в meta description, описанието на страницата.
 4. Ключовата дума трябва да се съдържа в заглавието на страницта, колкото по-напред в него е тя, толкова по-добре.
 5. Наличие на ключовата дума в H1 таг – с него се отбелязват по-важните части от текста.
 6. Ключова дума в подзаглавията H2 и H3 таг, както и болтваните и подчертани части на текста носи допълнителна тежест при класирането.
 7. Плътност на ключовата дума в текста. Колкото по-нагоре и в ляво е ключовата дума, толкова по-голяма тежест. Все пак не трябва да се прекалява с тяхната употреба за да не го причислят към прекалено оптимизираните сайтове.
 8. Броя на използваните синоними на ключовите думи в една страница.
 9. Употребата на ключови фрази от няколко думи, които по-точно определят съдържанието.
 10. Изграждането на т.н. „Семантично ядро“ (текстове около които се изграждат входящите връзки) помага на Google да определи по-точно нишата на сайта.
 11. Пълно съвпадение на търсенето – когато някой търси „seo копирайтинг за социални мрежи“ по-добре класираната страница ще бъде тази, която съдържа „seo копирайтинг за социални мрежи“.
 12. Вижте по-подробно описание на употребата на ключови думи.

Потребителски фактори

 1. Наличието на добре избран шрифт, фон и форматиране на сайта е важен фактор.
 2. Структурата на сайта, дали има категории от които да се разбира, кои теми са важни и съответно страниците свързани с тях се класират по-добре.
 3. URL Path – страница, която е „по-близо“ до началната, може да получи допълнителен авторитет.
 4. Архитектура на сайта – спомага за по-добрата организация на съдържанието.
 5. Броя на страниците, колкото са повече, толкова по-надежден сайт.
 6. Uptime време на сайт – в колкото по-голям процент вашия сайт е онлайн, колкото по-надеждни са сървърите и колкото по-малък обем обновяване офлайн се прилага, толкова по-добре ще се позиционира сайта.
 7. Спомагателна навигация Breadcrumb навигация – показва във всеки момент къде се намира потребителя в сайта. 
 8. Мобилна версия на сайта е много важна за търсачката. Тя се стреми да улесни потребителите да сърфират по-удобно от смартфон, таблет и т.н.
 9. От последната година Google подкрепят класирането на сайтовете с отзивчив дизайн, което го прави задължителен за използване.
 10. Ползваемост на сайта – трудната навигация или ориентация в сайта е негативен елемент.
 11. Много е важно цялостното потребителско изживяване на посетителите в сайта, то се оценява чрез различни потребителски параметри, които може да видите Google Analytics.
 12. Страниците, които получават по-голяма CTR (честотата на кликвания) се позиционират по-добре.
 13. Сайтовете, които имат висока CTR при повече ключови думи, се определят за по-качествени.
 14. Когато повече хората влизат директно в сайта, Google измерва това и той се позиционира по-добре.
 15. Колкото повече време посетителите стоят във вашия сайт, толкова по-добре за неговото класиране.
 16. Колкото повече страници отваря средния посетител на вашия сайт, толкова по-добре се класира той, защото се счита за интересен.
 17. Колкото по-ниска е степента на отпадане на потребителите, толкова по-добре за позиционирането на сайта.
 18. Колкото повече са завръщащите се потребители в сайта, толкова по-добре се позиционира той.
 19. Колкото повече се запаметява в отметките на браузъра на хората, толкова по-добре се класира сайта.
 20. Google оценяват по-добре използването на техните продукти. Ако не изполвате техния браузър, а Internet explorer например, накарайте потребителите на сайта да си инсталират Google Toolbar https://www.google.com/toolbar/ie/ така той ще заприлича на Chrome. Неговото изполване също указва влияние.
 21. Брой на коментари в страница е силен фактор.

Социални фактори

 1. Пълно описание на оптимизацията за социални мрежи може да намерите в следващите страници.
 2. Страниците с плюсове и споделянията в Google+  ще бъдат класирани по-напред.
 3. Ако сте се отбелязали с “rel“ атрибут за автор на Google в страницата си, тя се класира по-добре.
 4. Авторитета на източника споделил в Google се оценява високо в резултатите.
 5. Броя на туитванията в Twiter влияе положително. Колкото по-авторитетен е профила от който имате tweets, толкова по-голям ефект ще има върху сайта.
 6. Броя на Фейсбук харесвания също има силно влияние,
 7. Броят на Facebook споделянията е от още по-голямо значение, още повече от авторитетни потребители.
 8. Авторитета на съответния Фейсбук потребител сподели съдържанието се отразява в алгоритъма.
 9. Социалните сигнали от Pinterest също се харесват на търсачката.
 10. Социални интеракции – взаимодействията в останалите популярни социални мрежи се отчитат от алгоритъма за класиране.
 11. Поставяне в страницата на линк с верифициран в Google автор се отразява добре на тази страница.
 12. Релевантност на социалните сигнали – по-релевантния сигнал осигурява по-добър ефект.
 13. Големия брой на социалните сигнали е признак за доверие в сайта.
 14. Диверсификация на домейн – в резултатите от търсенето може да получите множество резултати от един и същ сайт.
 15. Новинарските сайтове е добре да се добавят в Google News Box, а магазини в Google Shopping.

Фактори свързани с бранда

 1. Ако сайта е с име на бранд това ще доведе до дългосрочен положителен ефект в позиционирането.
 2. Google предлагат търсения по бранд поради, което наличието на такъв е голям плюс.
 3. Наличието на Фейсбук бизнес страница свързана с бранда е огромен плюс и предпоставка за по-добро позициониране.
 4. Официална страница в LinkedIn е признак за реална фирма, както и профили на служители в LinkedIn са много добър социален сигнал.
 5. Споменаване на бранда в новинарски сайтове е добър сигнал. Включително без поставен линк към него.
 6. Броят на RSS абонатите или абонираните за бюлетин чрез Feedburner се възприема като фактор.
 7. Включване на данни на фирмата – наличието на наименование, адрес и телефон е голям плюс заедно с картата и изображенията на вашата фирма, особено при използване на Google+ Local.

Други важни фактори за алгоритъма на Google

 1. След като Google въведоха персонализирането търсене, историята на посетени от вас страници се отразява на тяхното класиране в бъдеще.
 2. Тези, които посещавате по-често се класират по-добре.
 3. Географско насочване (локалното търсене) е много важен фактор, който влияе на резултатите.
 4. Тези сайтове, които са разположени в близост до вас се класират по-напред. Във всеки браузър резултатите са различни според IP адреса ви.
 5. Google лансират сайтовете с направени регистрации в Google Local, Google Busines и Google Listing
 6. Въведено е безопасно търсене за да не получите в резултатите страници със съдържание за възрастни.
 7. Въведен е ъпдейта Panda, който следи за качеството на съдържанието.
 8. Ако се използват забранени методи, като Cloaking (показване на различно съдържание от една страна на посетителя и от друга на търсачката)  може да доведе до забрана на сайта.
 9. Изскачащите прозорци също са признак за ниско качество на сайта. Много хора и без това ги забраняват с AddBock.
 10. Наличието на разсейващи реклами показва на ъпдейта, че сайта е с ниско качество.
 11. Penguin ъпдейта гледа дали сайта е прекалено оптимизиран, дали прекалено много се използва дадена ключова дума. Това също може да се отрази негативно на класирането.
 12. Прекаленото използване на обяви, особено в количество по-голямо от съдържанието, води до негативен ефект.
 13. Наличието на скрити връзки, също води до наказание.
 14. Сайтовете с агрегатори на съдържание никак не се харесват на търсачката. Тя предпочита да съдържанието да е направено от хора и да е удобно за хората.
 15. Ако някой маркира вашето IP като спам, това може да навреди на всички сайтове, разположени на това IP.
 16. Ако имате голямо количество нискокачествени връзки със сигурност ще получите нисък авторитет на сайта.
 17. Сайтовете с много нерелевантни по дадената тематика ще бъдат наказани след Penguin ъпдейт.
 18. Google Sandbox е кутия за нови сайтове с висока концентрация на линкове и чрез нея  се ограничава временно видимостта им в търсачката.
 19. Често от Google налагат ръчно наказание от техен администратор, което е един от възможно най-лошите варианти и то може да продължи 2 години.
 20. Ако имате наложено наказание може да разгледате и изчистите лошите според вас линкове, довели до наказание с Disavow Tool и да изпратите молба за преразглеждане и премахване наказанието от сайта.

В крайна сметка наличието на толкова много фактори под контрола на администраторите, кара повечето SEO оптимизатори да манипулират резултатите на търсачката и така се раждат 3 типа техники за оптимизация:

 1. White hat (бяла техника) – използват се само разрешени правила от основните търсачки като Google, Yaho, Bing и се създава предимно съдържание в полза на потребителите.
 2. Black Hat (Черна техника) – оптимизация, която не спазва етичните правила на търсачките с изкуствено създаване на линкове, скрит текст и други забранени методи.  Обыкновенно дава резултати в краткосрочен план, но след това има заплаха от наказание.
 3. Сива техника, което е оптимизация на границата на приличните норми, чрез използване на ферми за линкове и закупуване на връзки.

Точно поради тази причина алгоритмите са в тайна и постоянно се подобряват, като стават все по-умни и близки до това, което харесват хората. Всеки месец се ражда нов ъпдейт на алгоритъмите за класиране както видяхте в предишните страници на SEO книгата.[1]  Kent, P. 2015. SEO for Dummies. 6th Edition. Wiley.