Фактори за класиране на сайтовете

Факторите в алгоритъма на Google са повече от 200 и като цяло могат да се разделят на две основни групи: вътрешни и външни фактори.

  • Вътрешните фактори включват различни параметри свързани с кода (валидност по W3C, намаляване тежестта на HTML и CSS файловете, включване на мета тагове), структурата на сайта и наличие на sitemap, SEO приятелски URL адреси, параметри на текста (дължина, плътност, уникалност, наситеност) и т.н.
  • Външните фактори се определят като изграждане на онлайн авторитет и репутация на съответния сайт. Най-често това се постига с link building изграждане на хипервръзки в други сайтове с релевантна тематика. За набирането на които се използват портали, търсачки, социални мрежи, директории за статии и др. Оценяват се обаче и поведенчиските фактори на потребителите, както и социалните фактори, дали се споделя съдържанието в социалните медии.

Освен това има и друга класация на факторите предложена от SEO MOZ, която може да видите в диаграмата по-горе и която ще послужи за по-пълното разглеждане на пълния списък от фактори, както e показано на картинката по-горе. Повече за тях може да разберете като кликнете върху тяхното изображение.

Днес в SERP (страницата с резултати) на Google се показват два типа резултати, а именно органични резултати и платени резултати (реклама).

Органичните резултати са гореописаните списъци на уебсайтове въз основа на ранга и релевантността на тяхното съдържание към заявката.  Органичните резултати се наричат още естествени резултати от търсенето за които SEO играе важна роля[1].

Платените резултати са реклами на фирмени уебсайтове за които е платено да се показват по определени ключови думи, така че когато някой напише заявка за търсенето им, тези страници да бъдат изброени в резултата от търсене.


[1]  Kent, P. 2015. SEO for Dummies. 6th Edition. Wiley.