44. Интернет тролове и техники на тролене

Често в дейността по управление на онлайн репутацията и провеждането на информационни операции се използват т.н. тролове или агенти за влияние.  В Интернет жаргона под думата „трол“ се разбира човек, който публикува  провокативни коментари по дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната  дискусия в даден форум,  като насочи  темата в определена посока. В този смисъл, дейността на подобен човек се нарича „тролене“. Това е деструктивен феномен, започващ от обикновено развлечение за сметка на по-неопитните потребители, стигащ до нивото  на информационна война[1].

Днес съществуват цели институции  за тролинг, които организират платени групи хора с цел агитация и манипулиране на резултатите в Интернет и общественото мнение. Обикновено, троловете “работят” в две направления. Едното е чрез провокация и обиждане на съвсем непознати хора, а второто е добре планирана разработка с цел отмъщение на конкретен човек или група от хора, чрез използване на различни слухове, клевети и компромати.

Трябва да се прави разлика между хейтър и трол. Докато първите са природно негативни и просто мразят всичко, то вторите са по-скоро хитри манипулатори.

Най-общо те се делят на два вида – прости и сложни тролове. Простите тролове, използват явни обиди и целенасочено нарушават правилата на форумите, а сложните работят на границата на нарушенията.

Троловете използват няколко основни техники за тролене, които може да бъдат обобщени така:

  • Клониране е най-често използвания трик. Всеки трол задължително се клонира, чрез създаване на няколко акаунта от различен компютър и започва да води ожесточена дискусия със самия себе си. По този начин много бързо може да забие дадена тема във форум, блог или социална мрежа.
  • Стоварването на десант с обучена група от тролове, която влиза организирано в нарочен форум и със своите клонинги е в състояние да го превземе за кратко време. При спам над 75% от публикациите, трафика на сайта буквално спада до нулата.
  • Плувки, куки и мрежи. Това са различни средства за създаване на провокативни съобщения, които могат да се хвърлят във вече открита тема или да са първи пост в нова тема. Обикновено се маскират, като невинен въпрос, но съдържат една или повече „куки“ за които после да се хванат троловете.
  • Потъване и различни маневри. Често тролът публикува нещо и “потъва” за известно време, през което наблюдава реакциите, търпимостта и нивото на захапване, намесата на администратора и др. При благоприятна среда  подгрява темата със свои клонинги, забива и след това се прави на жертва.
  • Засада. Тролът следи даден блог, например на Президента и когато излезе нова публикация веднага започва да му намира грешки, да доказва, че лъже и цели да го изкара от равновесие.

От гледна точка на информационните операции SEO е най-проникващо оръжие за манипулация на целевата аудитория в мрежата. Днес съществува огромна индустрия за милиарди долари, която е посветена на оптимизирането на резултатите от търсещите машини за всички видове уебсайтове,  чрез наблюдение и обратно разработване на алгоритъма за класиране в търсачките. Общите приходи на Google от всички реклами в мрежата през 2017 г. са били 27,4 милиарда долара, които идват предимно от показване на платените резултати[2]. Като се има в предвид, че само една трета от посетителите кликът на реклами, то приходите на SEO – индустрията се оценяват на около 80 милиарда долара[3]. Това е критично оръжие в арсенала на точния пропагандист.

Уебсайтовете са основен инструмент за комуникация в интернет пространството и мощно оръжие за масово поразяване на общественото съзнание. 

Степента на поражение на информационното оръжие в интернет може да бъде определена чрез делът на паразитни сайтове, които работят за друга държава.

Основната цел на онези, които се опитват да оформят общественото мнение, е да насочат съдържанието към върха на страницата с резултати от търсене. Проучванията показват, че повече от 40 % от интернет потребителите кликват върху първата нерекламна връзка в резултатите от търсенето.

Първите пет резултата от търсенето получават около 75%, а първата страница с показаните резултати от търсене на Google получава 95 % от целия трафик[4].

Следователно има огромен стимул за класиране на първа страница, независимо дали продаваме военни обувки или публикуваме военно-политически новини и информационни съобщения.

Днес не е достатъчно просто да имате уебсайт, а трябва той да излиза на първите места в резултатите на търсещите машини, защото огромната част от потребителите отварят само сайтове показани на първа страница в резултатите от търсене. 

Това важи, както за бизнеса, така и за институционалните, държавни сайтове в това число на Министерство на отбраната и структурите на Българската армия.

Заключение

В цитиранията по-горе ще откриете много полезни инструменти за работа с уеб приложения, но е възможно те да изчезнат след време, поради бързото развитие на технологиите в сферата. Затова, както обещах ще ви предоставя линк към онлайн каталог с препоръчани безплатни инструменти, който се обновява периодично и ги разделя по видове за по-лесно намиране, а именно https://postvai.com/seo-инструменти.

В крайна сметка SEO не е сложна наука, но има няколко прости принципа за оптимизация на сайтовете, които могат значително да подобрят тяхното класиране в резултатите от търсене.

На първо място трябва да се създава полезно съдържание за потребителите, а не за търсещите машини.

Второ трафикът към сайта трябва да е естествен, а не да идва от спам. SEO е постоянно променящ се процес, който трябва да се прави непрекъснато през целия живот на сайта, без да се заобикалят алгоритмите на търсещите машини.

Вашият сайт не е просто още един готов инструмент за комуникация, а средство което трябва да се обгрижва непрекъснато за да се създадат дългосрочни и близки отношения с аудиторията.

Вие давате любов и получавате любов! „Сърце подир сърце върви и запалва този, който сам гори“.


[1] Theohary, C. A., Rollings, J., Terrorist Use of the Internet: Information Operations in Cyberspace, Congressional Research Service, Washington, 2001

[2] https://www.statista.com/statistics/267606/quarterly-revenue-of-google/ [прегледан 22.06.2019]

[3] Sprung, R. What is SEO? https://blog.hubspot.com/marketing/what-is-seo-faq-ht [04.02.2018]

[4] Киберман, Т. На първо място в Google 2017. София: Франчайзинг БГ ЕООД, 2016

Leave a Comment